Ar švietimo politika kišama po kilimu?

Mokytojų darbo apmokėjimo tvarką Seimo socialinių reikalų ir darbo komitetas svarsto net nesikonsultavęs su Švietimo ir mokslo komiteto nariais. Net komiteto posėdžio dieną viešai neskelbiamas svarstomo teisės akto projektas.

Švietimo ir mokslo ministrė ragina švietimo komiteto narius pritarti teisės aktui, kurio šie nėra regėję. Ta pati švietimo ir mokslo ministrė, pritariant ministerijos klerkams siūlo pusmečiui „pataupyti“ darbo užmokesčiui kelti skirtus 17 mln. eurų, kuriuos itin sunkiai kelių sąžiningų politikų palaikomos profesinės sąjungos išreikalavo ateinančių metų biudžete. Ir tai vyksta ne stalininiais metodais valdomoje Šiaurės Korėjoje, o Europos Sąjungai priklausančiai, vakarietiškos demokratijos vertybes deklaruojančioje valstybėje.

Taip šiandien, gruodžio 21 d., Lietuvos Respublikos Seimo nariai iš naujo ėmė svarstyti liūdnai pagarsėjusį Valstybės ir savivaldybių įstaigų darbuotojų darbo apmokėjimo įstatymo projektą. Ankstesnės kadencijos Vyriausybei, Socialinės apsaugos ir darbo bei Švietimo ir mokslo ministerijos vadovams švietimo profesinių sąjungų ekspertai svariais argumentais įrodė, jog minėto įstatymo nuostatų taikymas švietimo sistemoje sukels dar didesnį chaosą. Buvo pasiektas principinis sutarimas, jog, kol nebus atlikti keli esminiai pokyčiai švietime susiję su finansavimo, pedagogų darbo organizavimo bei jo vertinimo tvarka, mokytojų ir kitų švietimo darbuotojų darbo apmokėjimo tvarka nesikeis.

Vis dėlto naujosios kadencijos parlamentarai bei vos tik paskirti minėtų ministerijų vadovai, net nepasidomėję profesinių sąjungų argumentais ir buvusiais susitarimais, užkulisiniais bei buldozeriniais metodais ėmėsi iš naujo priiminėti bendrą, įskaitant ir mokytojus, visiems biudžetinio sektoriaus darbuotojams taikomą teisės aktą. Tokia politikų skuba sukeltų bet kurio greičio mėgėjo nuostabą, tik šiandien dienos šviesą išvydęs įstatymo projektas, be jokių konsultacijų, rytoj jau bus teikiamas svarstyti plenariniame Seimo posėdyje.

Švietimo profesinės sąjungos, kantriai ir argumentuotai siūliusios priimti sistemiškai nuoseklius sprendimus, kategoriškai pasisako tiek prieš skubotą ir neatsakingą mokytojų darbo apmokėjimo kaitą, tiek prieš elementarų politinį padorumą paminančią teisės akto priėmimo procedūrą.

Norėdamos įspėti politikus nepriiminėti avantiūristinių sprendimų, rytoj, t.y. gruodžio 22 d. Lietuvos švietimo profesinė sąjunga, Lietuvos švietimo įstaigų profesinė sąjunga, Lietuvos mokytojų profesinė sąjunga ir Švietimo ir mokslo profesinė “Solidarumas” 9 valandą prie Seimo organizuoja piketą.

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!