ETUC ragina europarlamentarus padėti stiprinti profesinių sąjungų teises Europoje

Lapkričio 29 d. Europos profesinių sąjungų konfederacijos (ETUC) atstovai susitiko su Europos Parlamento (EP) pirmininku Martin Schulz ir perdavė jam 159 EP narių pasižadėjimą bendradarbiauti įgyvendinant profesinių sąjungų teises Europoje.

159 Europos Parlamento nariai iš 24 šalių, atstovaujančių 5 politines frakcijas, pasirašė oficialų įsipareigojimą gerbti ir skatinti profesinių sąjungų teisių įgyvendinimą visose savo veiklos srityse, aktyviai dalyvaujant teisėkūroje bei politiniuose procesuose. Deja, šiame sąraše europarlamentarų iš Lietuvos nėra.

Pastaruosius mėnesius ETUC ir jos narės aktyviai dirba su politinėmis partijomis ir grupėmis, taip pat atskirais EP nariais, informuojant juos apie pagrindines žmogaus teises, kuriomis grindžiamos ir profesinių sąjungų teisės, taip pat apie esamus profesinių sąjungų teisių pažeidimus Europoje.

ETUC generalinė sekretorė Ester Lynch po susitikimo teigė: “Profesinių sąjungų teisės yra įtvirtintos Tarptautinės darbo organizacijos (TDO) konvencijose, pripažintos Europos Sąjungos Pagrindinių teisių chartijoje, yra viena iš Europos žmogaus teisių konvencijos pagrindinių teisių, tačiau šios teisės dažnai yra paminamos daugelyje darboviečių visoje Europoje. Mes norime pakeisti šią situaciją, todėl pradėjome dialogą su Europos Parlamentu siekdami bendradarbiauti skatinant profesinių sąjungų teisių įgyvendinimą ir apsaugą, tuo pačiu ir ginant kiekvieną darbuotoją.“

“Mes kreipėmės į pirmininką M. Schultz su prašymu numatyti profesinių sąjungų teises kaip vieną iš pagrindinių Europos socialinių teisių ramsčio elementų. Tai ES valstybėms narėms padėtų užtikrinti daugiau įrankių siekiant įtvirtinti profesinių sąjungų teises”,- teigė E. Lynch.

 

etuc.org ir Lietuvos pramonės profesinių sąjungų federacijos informacija

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!