Vyko Baltijos šalių profesinių sąjungų transporto darbuotojų asamblėja

Rugsėjo 8-9 d. Taline vyko Baltijos šalių profesinių sąjungų transporto darbuotojų asamblėja, kurioje dalyvavo ir Lietuvos delegacija (Lietuvos transporto darbuotojų profesinių sąjungų federacijos pirmininkas Algirdas Markevičius, Lietuvos kelių ir autotransporto darbuotojų profsąjungų federacijos pirmininkas Bronius Bučelis, UAB „Vilniaus viešasis transportas“ darbuotojų profsąjungos  garbės pirmininkas Jonas Petraška, UAB „Kauno autobusai” darbuotojų profsąjungos komiteto pirmininkas Dainius Kizis, UAB „Vilniaus viešasis transportas“ darbuotojų profsąjungos  sekretorė Rasa Bieliūnienė).

Estijos profsąjungų transporto federacijos pirmininkas Henrikas Tomekas Kubarseppas, Tartų ETTA pirmininkas Fare’as Kneburseppas, Narvos ETTA pirmininkas Pritas Haimare’as.

Latvijos  profsąjungų transporto federacijos delegacija susitikime nedalyvavo.

***

Per susitikimą apsikeista informacija apie situaciją kiekvienoje šalyje, aptartos problemos ir galimybės keleiviniame transporte, kalbėta dėl bendros veiklos Tarptautinės transporto darbuotojų federacijos (ITF) organizuojamos akcijos metu spalį ir kita.

Pasisakė  UAB „Vilniaus viešasis transportas“ darbuotojų profesinės sąjungos  garbės pirmininkas Jonas Petraška, kuris paminėjo, kad jau daugiau kaip dešimtmetį kiekvienais metais Baltijos šalių transportininkai susirenka rugsėjo mėnesį ir aptaria problemas transporto sektoriuje. Dabar yra ypatinga situacija UAB „Vilniaus viešasis transportas“ vyksta reorganizacija ir planuojam atleisti daugiau kaip 200 darbuotojų, Vilniaus savivaldybė skolinga bendrovei daugiau kaip 67 mln. eurų. Planuojama, kad dalis maršrutų gali atitekti privačiam sektoriui. Pastarieji artimiausiu laiku gali pasūlyti geresnes sąlygas ir pateiks naujus autobusus. Dėl to gali būti, bendrovė bus privatizuojama, nes Lietuvos aukščiausias teismas priėmė nutarimą, kad po 2019 m. gali būti skelbiamas konkursas keleiviams aptarnauti. Taip pat pateikta informacija,  kad rugsėjo 10 d. prie Seimo Lietuvos profesinės sąjungos organizuoja mitingą dėl Darbo kodekso. Seimas dar liepos mėnesį priėmė Darbo kodeksą, žymiai pabloginsiantį darbuotojų socialines sąlygas, dėl ko prezidentė Dalia Grybauskaitė jį vetavo.

Estijos profesinių sąjungų transporto federacijos pirmininkas Henrikas Tomekas Kubarseppas paminėjo, kad minimalus atlyginimas yra 430 eurų. Neseniai pasirašytas kolektyvinis susitarimas su transporto direkcija iki 2020 m. Susitarta; 2017 m. minimalus vairuotojų atlyginimas bus 835 eurai, 2018 m. – 890 eurų ir 2019 m. – 945 eurai. Vadinasi, bendrovių vadovai privalės vairuotojams mokėti ne mažesnį atlyginimą numatyta kolektyviniame susitarime. Estijoje kitų darbuotojų vidutinis atlyginimas siekia daugiau kaip 1200 eurų.

Tartu ETTA pirmininkas Fare’as Kneburseppas teigė, kad daugelio transporto bendrovių vadovai vadovaujasi šiuo pasirašytu susitarimu ir moka vairuotojams ne mažesnį 800 eurų atlyginimą. Estijoje beveik visi autobusų parkai privatizuoti ir, skelbiant konkursus maršrutams aptarnauti, įvertinamas ir vairuotojų atlyginimas. Neseniai privatizuotas Narvos autobusų parkas. Tik vienas Talino visuomeninis transportas priklauso Savivaldybei, jis yra dotuojamas. Šiuo metu atnaujinamas autobusų parkas: nupirkti nauji autobusai ir plečiamas tramvajų parkas, senieji tramvajai pakeisti naujais austriškais, keičiami tramvajų bėgiai, plečiami jų maršrutai. Deja, neinvestuojama į troleibusų parką. Talino savivaldybės pareigūnai mano, kad nėra investicijų perspektyvų.

Narvos ETTA pirmininkas Pritas Haimare’as informavo, kad minimalus atlyginimas, nustatytas  sunkvežimių vairuotojams, yra 720 eurų. Estijos parlamentas taip pat kaip Lietuvoje norėjo keisti Darbo įstatymus, bet, pasipriešinus profesinėms sąjungoms ir sutarus su socialdemokratais, įstatymas nebuvo pakeistas. Estijos transporto profesinei sąjungai pasirašius susitarimą su ETF, dalyvaujant Tarptautiniame projekte kuriamos profesinės sąjungos ir logistikos centruose. Jų įkurta septyniose transporto kompanijose.

Lietuvos kelių ir autotransporto darbuotojų profesinių sąjungų federacijos ir UAB „Kauno autobusai“ darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Bronius Bučelis paminėjo, kad po bendrovės reorganizacijos, kai Savivaldybės taryba priėmė sprendimą prijungti AB „Autrolis“ prie UAB „Kauno autobusai”, bendrovėje autobusų vairuotojų atlyginimas yra 880 eurų (kartu su viršvalandžiais).  Bendrovėje veikia keturios profesinės sąjungos: darbuotojų profesinėje sąjungoje yra 480 narių, Kauno troleibusų – 42 nariai (daugiausia troleibusų vairuotojai), kitos dvi profesinės sąjungos atstovauja nuo 12 iki 70 profsąjungos narių. Šiuo metu vedamos derybos su bendrovės vadovybe dėl vairuotojų ir darbininkų atlyginimų. Tikimasi, kad spalį pavyks pasiekti teigiamų rezultatų indeksuojant vairuotojams ir darbininkams atlyginimų dydžius. Kiekvienais metais vyksta profsąjungos konfrencija, kurios metu pirmininkas ir revizijos komisija atsiskaito prieš delegatus už praėjusius metus.

Rugsėjo 9 d. Baltijos šalių profesinių sąjungų lyderiai aplankė Talino Jūrų muziejų ir susipažino su eksponatais. Sutarta aptarti dėl bendrosios pozicijos organizuojant Tarptautinės transporto darbuotojų federacijos (ITF)  akciją prie Lenkijos pasienio spalio mėnesį.

2018 m. įvyks eilinis susitikimas Rygoje, Latvijoje, kuriame dalyvaus Suomijos ir Švedijos  profesinių sąjungų ekspertai. Jo tikslas – aptarti tolimesnes problemas viešojo ir krovininio transporto sektoriuose.

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!