Artėja Darbo kodekso priėmimo finalas, Vilniuje ir Kaune – protestai

Ketvirtadienį, birželio 16 d., Seimo plenariniame posėdyje paskutinį kartą bus balsuojama dėl naujojo Darbo kodekso projekto. Tuo tarpu Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitete (SRDK) svarstomi įvairiausi Seimo narių pasiūlymai, kurie, anot Lietuvos maistininkų profesinės sąjungos pirmininkės ir LR trišalės tarybos narės Gražinos Gruzdienės, yra visiškai nesubalansuoti, ir tikėtina, pateks į Seimo posėdį.

Birželio 10 d. SRDK posėdyje vėl buvo  siūloma sugrąžinti nenumatytos apimties darbo sutartis, neriboti viršvalandžių, už atleidimą darbdavio valia sugrįžta prie 6 vidutinių darbo užmokesčio (VDU) dydžio išmokos įspėjus prieš 3 dienas (nors buvo preliminariai balsuota už 12 VDU); norima vėl keisti apmokėjimą už sutrumpintą darbo laiką, neįtraukti į Darbo kodekso tekstą išeitinių išmokų dydžių, išmokamų iš ilgalaikių išmokų fondo, – informuoja G. Gruzdienė.

Jos teigimu, yra užregistruotas naujas Garantinio fondo ir ilgalaikių  išmokų įstatymo projektas, kuris nebuvo pristatytas net Trišalei tarybai. Jame numatyta, kad darbdavys, savo iniciatyva nutraukiantis darbo sutartį, darbuotojui išmokės mokės 2 VDU dydžio išmoką.

Tačiau išmokos iš fondo lieka nebeaiškios ir, gal būt, fondas mokės tik darbuotojams turintiems stažą virš penkių metų. Iki penkių metų darbą keičia daugiausiai jauni žmonės, todėl jie išmokų gali netekti. LPSK atstovai Trišalėje taryboje pareikalavo naująjį išmokų įstatymą svarstyti birželio 21 d. LR Trišalės tarybos posėdyje.

„Socialinis modelis palies apie 2 mln. piliečių. Be pakankamų viešų diskusijų, nors deklaruojama, kad „viskas žmogui“, brutaliai stumiamas projektas, kuris  pablogins net dabartinę padėtį“, – komentuoja Trišalės tarybos narė G. Gruzdienė.

Protestuodamos prieš darbuotojų socialinių garantijų mažinimą Lietuvos profesinės sąjungos birželio 16 d., 11 val., prie Seimo rengia mitingą „Čia gyvensim ir dar balsuosim!“. Organizatoriai žada, jog vyks tiesioginė  transliacija iš Seimo plenarinio posėdžio, ekspertai komentuos Seimo narių poziciją ir pasiūlymus, o dalyviai turės žalias ir raudonas korteles ir galės balsuoti „už“ arba „prieš“ Seimo narių sprendimus.

Akcijoje taip pat bus apdovanoti labiausiai šalies darbuotojams „nusipelnę“ Seimo nariai, savo iniciatyvomis ir veiksmais bloginantys dirbančių žmonių teises.

Tuo tarpu judėjimas „Gyvenimas per brangus“ dieną prieš tai, birželio 15 d., rengia protestivalį ir kviečia į jo atidarymo eiseną 19 val. nuo Rotušės a. iki Miesto sodo.

LPSK ir lprofsajungos.lt informacija

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!