Darbo kodekso projekte – darbuotojams palankios nuostatos (3 dalis)

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos (LPSK) dėka Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitete paliktos šiuo metu galiojančios nuostatos dėl vidutinio darbo užmokesčio tvarkos bei darbo grafikų derinimo su darbuotojų atstovais. Supažindiname su dar 5 dirbantiesiems aktualiais sprendimais, priimtais komitete:

  1. Pritarta siūlymui palikti dabar galiojančią nuostatą, kad darbo grafikai turi būti derinami su darbuotojų atstovais. Taip pat papildyta, jog draudžiama darbuotojui skirti dvi darbo pamainas iš eilės.
  2. Nuspręsta pritarti LR Trišalės tarybos rastam kompromisiniam sprendimui, kuris numato, jog už 1 prastovos dieną bus mokamasdarbuotojo atlyginimas, prastovai tęsiantis iki 3 dienų, mokami 2/3 atlyginimo, o jei prastova tęsiasi ilgiau nei 3 dienas, paliekama 40% darbo užmokesčio. Taip pat buvo pritarta LR Trišalės tarybos siūlymui, jog prastovos atveju darbuotojo gaunamas atlyginimas už tą mėnesį negali būti mažesnis nei minimali mėnesinė alga.
  3. Nutarta leisti sudaryti terminuotas darbo sutartis nuolatinio pobūdžio darbui tik sutarus dėl to kolektyvinėje sutartyje.
  4. Pritarta įpareigoti laikinojo įdarbinimo įmones gauti licencijas verstis šia veikla.
  5. Nuspręsta palikti tą pačią vidutinio darbo užmokesčio apskaičiavimo tvarką pagal Vyriausybės nutarimą ir numatyti, kad tam tikrais atvejais, kai darbuotojui turi būti paliekamas darbo užmokestis, jis bus vidutinis.

„Dėl šių sprendimų teko nemažai pakovoti, tačiau galiu tik pasidžiaugti, kad pastangos apsaugoti dirbančiuosius duoda apčiuopiamus rezultatus. Laukiame naujojo Darbo kodekso projekto svarstymo Seime ir tikimės, jog parlamentarams užteks sveiko proto neapsunkinti paprastų darbuotojų gyvenimo naujais suvaržymais“, – pasakojo LPSK vadovas Artūras Černiauskas.

Naujasis Darbo kodekso projektas Seime užregistruotas 2015 m. birželio 12 d. Jį sudaro 264 straipsniai.

Kitus DK projekto svarstymuose iškovotus pasiekimus galite rasti čia:

Pirma dalis

Antra dalis

LPSK informacija

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!