Vilniuje vyks konferencija apie lyčių lygybę sporte

Tarptautines moters dienos ir artėjančių Rio de Žaneiro 2016 m. olimpinių bei parolimpinių žaidyniu proga Europos lyčių lygybės institutas (EIGE), Lietuvos tautinis olimpinis komitetas, Šiaurės šalių ambasados ir Šiaurės ministrų taryba Vilniuje organizuoja konferenciją „Moterys ir vyrai sporte: ar žaidžiame pagal tas pačias taisykles?“. Renginys vyks kovo 7 dieną Europos lyčių lygybės institute (Gedimino pr. 16).

KODEL SPORTE SVARBI LYČIŲ LYGYBĖ?

Sportas, kuriame vis dar dominuoja vyrai, dešimtmečiais buvo veikiamas socialinių moteriškumo ir vyriškumo ivaizdžiu. Visa tai riboja prasmingą moterų dalyvavimą ivairiose sporto šakose. Neseniai atliktas EIGE tyrimas rodo, kad nepaisant nuolat didėjančio moterų įsitraukimo į sportinę veiklą, jos yra nepakankamai atstovaujamos su sportu susijusių sprendimų priėmime Europos, nacionaliniu ar vietos lygiu. Moterys sudaro tik 20 – 30 % visų trenerių.

Be to, neigiamas lyčių stereotipizavimas vis dar yra paplitęs sportininkių ir sportininkų kasdienybėje. Sportinė veikla padeda įtvirtinti sąžiningos konkurencijos, komandinio darbo principus ir neleidžia plisti diskriminacijai ir tokiu būdu prisideda prie lygybės visuomenėje kūrimo. Galiausiai sportas padeda ne tik išlaikyti gerą savijautą, bet ir susikaupti mokslams, gerina bendravimo, derybų ir lyderystės įgudžius.

Minėti iššūkiai ir galimybės lemia, kad lyčių lygybė sportinėje veikloje sulaukia vis daugiau dėmesio Europos Sąjungos (ES) darbotvarkėje. Konkretūs veiksmai jau numatyti 2014-2020 m. ES švietimo, mokymo, jaunimo ir sporto programoje.

KONFERENCIJA – IKVĖPTI IR APTARTI

Konferencija „Moterys ir vyrai sporte: ar žaidžiame pagal tas pačias taisykles?“ siekia atkreipti dėmesį į iššūkius, su kuriais moterys susiduria sportuodamos, suteikti galimybę moterims papasakoti įkvėpiančias istorijas ir aptarti veiksmus, kurie reikalingi norint sukurti įtraukiančią ir visiems lygią sporto kultūrą.

Renginyje dalyvaus apie 70 tarptautinės bendruomenės ir sporto federacijų atstovų, politikų, žurnalistų, lyčių lygybės ekspertų ir sportininkų. Konferencija vyks anglų kalba su sinchroniniu vertimu į lietuvių kalbą.

Konferencijos programa_Moterys ir vyrai sporte

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!