Socialinių reikalų ir darbo komitete – diskusijos dėl pensijų skaičiavimo tvarkos

Vasario 4 dieną vykusiame Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitete (SRDK) vyko Vyriausybės socialinio modelio įstatymų projektų pristatymas. Jais siūloma reformuoti esamas Valstybinio socialinio draudimo, Valstybinių socialinio draudimo pensijų, Ligos ir motinystės socialinio draudimo, Nelaimingų atsitikimų darbe bei profesinių ligų socialinio draudimo sistemas.

Posėdyje dalyvavo Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė, Finansų ministras Rimantas Šadžius, taip pat mokslininkas, vienas projekto rengėjų Teodoras Medaiskis, kurie diskutavo su komiteto nariais. Deja, SRDK nariams ne visada pavyko sulaukti atsakymų į juos dominančius klausimus.

Didelės diskusijos vyko dėl profesinių sąjungų iškelto klausimo apie siūlomą naują pensijų skaičiavimo tvarką. Pagal siūlomą projektą, tėvams, pasinaudojusiems atostogomis vaikams prižiūrėti, būtų mokamos ženkliai mažesnės pensijos, nei tiems žmonėms, kurie atostogomis nesinaudojo. Projekto rengėjai pripažino šią klaidą ir žadėjo siūlomą projektą koreguoti.

Profesinės sąjungos atkreipė dėmesį ir į siūlomą bazinės pensijos mokėjimų perkėlimą iš „Sodros“ į valstybės biudžetą bei siūlomą „Sodros“ įmokų lubų įvedimą. „Akivaizdu, jog toks sprendimas sumažintų „Sodros“ gaunamas pajamas, tad kyla klausimas, ar šiai įstaigai užteks lėšų savo įsipareigojimų vykdymui. Siūlome neskubėti priimti tokių sprendimų, kurie gali turėti neigiamus padarinius”, – teigė Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkas Artūras Černiauskas.

Posėdžio metu vyko tik siūlymų aptarimai, tad jokių konkrečių sprendimų nebuvo priimta. Komitetas toliau tęs savo darbą.

LPSK informacija

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!