Socialiniai partneriai galutinai nesutarė dėl terminuotų darbo sutarčių

Vakar vykusiame Trišalės tarybos posėdyje toliau svarstytas Darbo kodeksas (DK).

Trišalė taryba svarstė įdarbinimo per laikinojo įdarbinimo įmones, darbo vietos dalijimosi, darbo keliems darbdaviams, projektinio darbo sutartis ir komandiruotų darbuotojų darbo santykių reglamentavimą.

Socialiniai partneriai sutarė iš naujojo Darbo kodekso išimti darbo santykių ypatumus pedagogams, kultūros darbuotojams ir profesionaliems sportininkams.

Nemažai diskusijų sukėlė terminuotos darbo sutartys, tačiau galutinis sprendimas nepriimtas. Profesinės sąjungos siūlo šiai sutarčių rūšiai diferencijuoti  ir didinti  išeitines išmokas, kad nebūtų piktnaudžiaujama terminuotomis darbo sutartimis.

Politikams palikta nuspręsti dėl nenustatytos apimties darbo sutarčių. Profesinės sąjungos ir darbdaviai vieningai pasiūlė jas išbraukti iš DK, nes sudaręs tokios rūšies darbo sutartį, darbuotojas nėra garantuotas, kad jam bus pasiūlytas darbas. Be to, tuo metu jis negauna darbo užmokesčio, tačiau kartu jis nėra bedarbis ir negauna nedarbo išmokos. Tačiau tam nepritarė Vyriausybės atstovai.  Darbdavių ir profesinių sąjungų nuomone, tai labai gera landa atsirasti šešėliui ir nelegaliam darbui.

Primename, kad naujasis DK projektas pateiktas svarstyti kovo viduryje. Iki gegužės 18 d., kai buvo pateiktas antrasis projekto variantas, socialiniai partneriai aptarė 65 str. Vakarykščiame tarybos posėdyje vienas iš socialinio modelio kūrėjų profesorius T. Davulis  ištraukė trečiąjį, tik jam vienam žinomą, Darbo kodekso variantą.

Kitas LR trišalės tarybos posėdis numatytas birželio 16 d.

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!