Artūras Černiauskas: Premjere, nesiųskite mūsų „nežinia kur parnešti nežinia ko“

Atrodo, mūsų premjeras gudrauja: iš anksto turi nuomonę apie tai, ko mes dar nepasakėme. Kalbu apie naująjį Darbo kodeksą. Tiksliau – jo projektą. Jis kelia labai daug aistrų, nes, profesinių sąjungų nuomone, naujajame teisės akte labai rūpinamasi darbdaviais, o darbuotojams nurėžiama labai daug garantijų. Tačiau koks gudravimas? Ogi toks, kad kitokią nei valdžios nuomonę turintys specialistai jau verčiami „patys nežinantys, ko nori“ purkštautojais.

Ketvirtadienį, kovo 19 d., ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius apie naujai sukurtą ir pristatomą Darbo kodeksą žurnalistams teigė: „Noriu garantuoti, kad pokalbiai vyksta su socialiniais partneriais ir vakar, kada pasiklausiau kai kurių komentarų, tegul neįsižeidžia, kad tikrai tie žmonės arba neskaitė naujų teisės aktų paruoštų, arba tiesiog neįsigilinę“.

Žinoma, kad „kai kurie socialiniai partneriai“ – profesinės sąjungos – dar neskaitė naujų teisės aktų ir dar neįsigilino į naująjį Darbo kodeksą. Kodėl? Ogi tik kovo 17 d., antradienį, didžiulis pluoštas dokumentų pateiktas svarstyti viešai.

Sutikite, šitiek dokumentų per dvi dienas, net jei ir nedirbtum kitų darbų, kažin ar suspėtum perskaityti. Bet suprantama, vien perskaityti nepakanka – tai labai svarbus dokumentas, ir jį reikia atsakingai analizuoti.

Tiesą sakant, profesinės sąjungos jau seniai laukė, kada galės susipažinti su ruošiamu nauju Darbo kodeksu. Mat labai jau miglota ir mįslinga buvo šios socialinio Lietuvos modelio pristatymo pradžia: kalbų buvo įvairių, fragmentiškų dokumentų pristatymų – taip pat, o štai pačių dokumentų – ne. Todėl ir atsirado daug kritikos bei įvairių nuomonių, todėl kilo nepasitenkinimų ar net baimių.

Natūralu, kad tas nepasitenkinimo šleifas tebesivelka, todėl ir atrodo, kad kažkas kritikuoja vos pateiktus svarstyti dokumentus.

Ne, profesinės sąjungos kol kas dar nieko nekritikuoja. Šiuo metu mes tylime. Mes kalbėsime tada, kai įsigilinsime į naujus dokumentus.

Primename, kad dar vasario 9 dieną LPSK išplatino pareiškimą, kuriame išreiškė susirūpinimą dėl to, jog naujasis Darbo kodeksas pateikiamas dalimis, paskubomis, todėl negalima susidaryti bendro vaizdo ir suprasti pakeitimų esmės. Tąkart profesinės sąjungos reikalavo kuo skubiau pateikti dokumentų projektus (LR Darbo kodekso, socialinio draudimo, užimtumo, pensijų) socialiniams partneriams, o LR Seimui juos teikti, tik skyrus pakankamai laiko viešoms diskusijoms ir susitarus socialiniams partneriams.

Artūras Černiauskas, Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkas

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!