Kokio darbo santykių ir užimtumo reguliavimo reikia Lietuvai?

Gruodžio 8 d. Lietuvos maistininkų profesinės sąjungos pirmininkė dalyvavo Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje organizuotoje konferencijoje-diskusijoje „Kokio darbo santykių ir užimtumo reguliavimo reikia Lietuvai?”.

Konferncijos metu EK atstovas Laurentas Sensas pristatė ES rekomendacijas Lietuvai užimtumo ir darbo santykių srityje. Viena iš jų – darbo santykių reforma. Tačiau buvo pabrėžta, kad ji gali vykti po konsultacijų su socialiniais partneriais. Deja, Lietuvos praktika kitokia. Pirma suburta mokslininkų grupė, skirtos ES fondų lėšos ir iki šiol neskelbiami projektai dalimis pristatomi socialiniams partneriams.

Pasiūlymus pristatė VU prof. dr. T. Davulis. Krizės pamokas Danijoje pristatė Užimtumo ministerijos atstovas Thomas Molstedas Jorgensenas. Danijos sėkmės priežastis yra socialinių partnerių – profesinių sąjungų ir darbdavių organizacijų – bendradarbiavimas, siekiant abipusiai naudingų sprendimų. Taip pat pristatyti praktikos pavyzdžiai.

Profesorius iš Belgijos dr. Marcas de Vosas kalbėjo apie lankstumo po krizės tendencijas darbo rinkoje. Jis pabrėžė, kad lankstumas negalimas be saugumo ir kad nė viena šalis negali eksportuoti kitai demokratijos ar savo modelio. Šalys tai turi sukurti pačios. Konferencijos metu vyko dalykiška dalyvių diskusija.

 

Lietuvos maistininkų profesinės sąjungos informacija

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!