Profesinės sąjungos prisideda prie pasaulinės darbuotojų saugos ir sveikatos dienos minėjimo

Renginio metu į dangų bus paleisti tūkstančiai raudonų ir juodų balionų – pagarbos žuvusiems darbe ženklas bei priminimas visiems apie būtinybę saugoti savo ir kitų sveikatą ir gyvybę.


Spaudos konferencijoje dalyvaus Socialinės apsaugos ir darbo viceministras Gintaras Klimavičius, Lietuvos Respublikos vyriausiasis valstybinis darbo inspektorius Vilius Mačiulaitis, Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkas Artūras Černiauskas, Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ vyriausiasis teisininkas Petras Grėbliauskas, Lietuvos verslo darbdavių konfederacijos generalinis direktorius Danas Arlauskas, Lietuvos pramonininkų konfederacijos viceprezidentas Jonas Guzavičius.



Per Lietuvos nepriklausomybės laikotarpį darbe nukentėjo per 6,2 tūkst. darbuotojų: per 2 tūkst. iš jų žuvo, daugiau nei 4 tūkst. buvo sunkiai sužaloti. Nelaimingus atsitikimus darbe simbolizuoja raudoni (sunkūs nelaimingi atsitikimai darbe) ir juodi (mirtini nelaimingi atsitikimai darbe) balionai. Į orą paleidžiami balionai – ne tik priminimas dabartiniams darbuotojams ir darbdaviams, kad darbe egzistuoja profesinė rizika, kad ją būtina įvertinti ir imtis veiksmų, siekiant išvengti nelaimingų atsitikimų, bet ir jaunimo – būsimų darbuotojų ir darbdavių – pasiryžimas laikytis reikalavimų, kurie padėtų išsaugoti darbe savo ir kitų gyvybes. Bus dalijamos skrajutės, primenančios pagrindinius saugos darbe reikalavimus.


Europos Sąjungoje dėl su darbu susijusių priežasčių kas tris su puse minutės miršta vienas žmogus. Lietuvoje 1992-2013 metais darbe žuvo ir sužalota per 67 tūkst. žmonių – palyginimui, tiek žmonių gyvena Marijampolės ir Utenos miestuose kartu sudėjus. Tai didžiulė netektis ne tik nukentėjusiųjų šeimoms, bet ir visai valstybei.




Maloniai kviečiame dalyvauti!




Informuoja LPSK ir VDI

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!