Įsibėgėjantis statybų sezonas – darbo inspektorių akiratyje

Lankydamiesi statybvietėse darbo inspektoriai ypatingą dėmesį skirs pažeidimams, dėl kurių darbuotojams yra pavojus nukristi iš aukščio. Būtent dėl kritimų iš aukščio tiek praėjusiais, tiek užpraeitais metais statybų sektoriuje įvyko apie pusę visų nelaimių darbe. Nukrentama nuo stogų ar kitų pastato konstrukcijų – nesinaudojant kolektyvinėmis ir asmeninėmis apsaugos priemonėmis, apsaugančiomis nuo įvairaus pobūdžio kritimų. Nereti pažeidimai, kai neaptveriamos arba netinkamai aptveriamos pavojingos zonos, kuriose yra rizika darbuotojams nukristi (angos sienose, grindyse, laiptų aikštelės, liftų šachtos, iškasos), taip pat neaptveriamos ir pačios statybvietės. Naudojamos pavojingos savadarbės paaukštinimo priemonės, kurių konstrukcija neatitinka saugų darbą užtikrinančių reikalavimų. Krintantys, virstantys daiktai, ruošiniai, kroviniai statybvietėse taip pat dažnai traumuoja darbuotojus.

 

Statybos sektoriaus įmonės pačiomis pavojingiausiomis dėl jose įvykusių nelaimingų atsitikimų darbe išliko ir pernai: jose įvyko beveik trečdalis visų sunkių (39 sužaloti darbuotojai) ir ketvirtadalis mirtinų (15 žuvusiųjų) nelaimingų atsitikimų darbe.

 

Dirbdami statybos, statybos remonto ir su jais susijusius darbus per tris šių metų mėnesius  jau žuvo du darbuotojai, dar du – sunkiai traumuoti. Iš viso pirmąjį šių metų ketvirtį, preliminariais VDI duomenimis, darbuotojų saugos ir sveikatos pažeidimai šalies įmonėse nusinešė 18 gyvybių.

 

 

Informuoja VDI

www.vdi.lt

 

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!