Bendradarbiauja lietuvos ir latvijos aukštųjų mokyklų profesinės sąjungos

Apie  profesinių sąjungų  veiklą  kalbėjo LAMPSS  pirmininkas prof.dr. Artūras Stimbirys, LAMPSS pirmininko pavaduotojas doc. dr. Vaclovas Kubilius, apie patirtį, bendradarbiaujant su tarptautinėmis organizacijomis pasidalijo šios organizacijos  atstovas tarptautiniams  ryšiams   prof. dr. Linas Šumskas  bei doc. dr. Ilzė Trapencierė (LIZDA). Latvija yra užmezgusi ryšius su Europos vystymo ir profesinių  mokymų centru (CEDEFOP), su Australijos, Bulgarijos, Čekijos, Danijos, Estijos, Suomijos, Ispanijos, Ukrainos ir  dar daugelio šalių  švietimo ir mokslo  profsąjungomis, dalyvauja bendruose projektuose. Konferencijoje pasisakė  Rygos, Liepojos, Daugpilio aukštųjų mokyklų  bei mokslo institutų profsąjungų vadovai.


LIZDA jungia 38 000  švietimiečių, tarp kurių yra 6000 universitetų, aukštųjų mokyklų ir mokslo institutų narių. Latvijos švietimo profsąjunga pasižymi solidarumu ir masiškumu, jai priklauso per 80 proc. švietimo darbuotojų. Jungtis į profsąjungą nuolat skatina socialiniai iššūkiai – juk nuo 2008 m., prasidėjus globaliai fInansinei krizei, universitetų dėstytojų atlyginimai Latvijoje sumažėjo 25 procentais, o finansavimas –  50 proc.  Ypatingai sudėtingos ekonominės sąlygos susidarė mokslo institutuose. Atstovaudamos savo narius, Latvijos  švietimo profsąjunga ir ypač jos aukštųjų mokyklų padalinys aktyviai bendradarbiauja su Latvijos politinėmis partijomis, derasi su vyriausybinėmis institucijomis. Patrauklios nariams yra  LIZDA akcijos, kai profsąjungų nariai  naudojasi  nuolaidų sistema, įsigydami  tam tikrų prekių bei  drausdamiesi, sulaukia  materialinės  paramos, reikalui esant.


Po konferencijos LAMPS S ir LIZDA  nariai nusifotografavo,  pabendravo neformaliai,  svečiams buvo surengta ekskursija  po įžymiąsias Kauno  istorines  vietas bei muziejus.
                                        
                                                                                                


Virginija Apanavičienė, LMTA profsąjungos pirmininkė

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!