Dėl minimalios algos planuojama apsispręsti iki liepos

Kaip nuo liepos galėtų keistis minimali alga, premjeras Andrius Kubilius nedetalizavo, tačiau pabrėžė, kad ketinimų didinti minimalią algą neatsisakoma, tačiau tai yra kompleksinis klausimas kartu su darbo santykių liberalizavimu.


„Vyriausybė pritarė visam paketui, kurį pateikė Socialinių apsaugos ir darbo ministerija ir pritarėme todėl, kad esame įsitikinę, kad darbo santykių lankstumas yra viena iš esminių priemonių siekiant, kad verslas sukurtų daugiau naujų darbo vietų ir tokiu būdu būtų galima sparčiau mažinti vieną iš skaudžiausių rykščių, t.y. nedarbą“, – dėstė A. Kubilius.


Pasak premjero, lankstesnis darbo santykių reguliavimas siūlomas atsižvelgiant į tendencijas euro zonoje, ypač pietinėse Europos valstybėse, „kur krizė dar nesibaigė“. Be to, A. Kubilius priminė, jog Europos Komisija primygtinai siūlė Lietuvai daugiau dėmesio skirti darbo santykių lankstumui.


„Tenka apgailestauti, kad profesinės sąjungos dėl vienokių ar kitokių priežasčių nesugebėjo konstruktyviau pasižiūrėti į vieną iš svarbiausių problemų, tai yra naujų darbo vietų kūrimą, todėl mes imamės iniciatyvos ir siūlysime Seimui svarstyti visą paketą, be abejo, parodydami ir tai, dėl kurių priemonių buvo sutarta ir Trišalėje taryboje“, – sakė A. Kubilius.


Paklaustas dėl minimalios algos didinimo, premjeras teigė, jog Vyriausybė savo pažadų neatsisako:


„Mes savo pažadų niekada neatsisakome, bet dar sykį noriu pakartoti, kad mes visą laiką kalbėjome labai aiškiai: mums rūpi naujų darbo vietų kūrimas ir tai, kad darbo vietos būtų kaip galime geriau apmokamos, tai yra kompleksinis klausimas.“


Socialinės apsaugos ir darbo ministras Donatas Jankauskas patikino, kad iki liepos dėl minimalios algos didinimo bus apsispręsta.


Vienintelis siūlymas, kuris nebus teikiamas, yra tai, jog 65 m. amžiaus riba yra pagrindas teisėtai atleisti.


„Dėl atostogų skaičiavimo ne kalendorinėmis, o darbo dienomis, kaip ir supaprastintų įspėjimo terminų arba išeitinių kompensacijų skaičiavimą susiejant su darbo stažu, tokie pakeitimai Vyriausybės posėdžiui bus parengti“, – sakė D. Jankauskas.


Pasak jo, praėjusios savaitės pabaigoje į Vyriausybę kreipėsi Lietuvos smulkiojo ir vidutinio verslo taryba, primygtinai ragindama priimti visas nuostatas, kurios reglamentuoja lankstesnius darbo santykius.


 


 



Erika Fuks,


www.DELFI.lt

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!