Vyriausybė niršta, kad nepavyko prastumti darbuotojų garantijas pažeidžiančių darbo kodekso pataisų

Teikiami pakeitimai iš esmės nepalengvins naujų darbo vietų kūrimo ir nesudarys galimybių esamiems darbuotojams mokėti didesnius atlyginimus. “, – teigia Mykolas Majauskas, Ministro Pirmininko patarėjas ekonomikos ir finansų klausimais. „Profesinėms sąjungoms pavyko įtikinamais argumentais įrodyti, kad Vyriausybės atstovų teiginiai dėl darbo vietų kūrimo ir didesnių atlyginimų yra svaičiojimai“, – atšauna Lietuvos švietimo profesinės sąjungos pirmininko pavaduotojas Romas Turonis.


„Juk Darbo kodekso straipsnis dėl terminuotų darbo sutarčių naujoms darbo vietoms kurti buvo pakeistas prieš pora metų. Ar padidėjo užimtumas? Atvirkščiai, jaunimo nedarbo lygis pasiekė aukščiausią lygį.“, – teigia R. Turonis. Pasak LŠPS pirmininko pavaduotojo, Vyriausybė lipo ant to paties grėblio. Profesinių sąjungų atstovams įtemptose derybose pavyko neleisti ilginti darbo laiko, sudaryti terminuotų darbo sutarčių nuolatiniam darbui, mažinti įspėjimo laikotarpius atleidžiant iš darbo, mažinti išeitines išmokas.


Profesinių sąjungų pozicija papiktino Vyriausybę. Mykolas Majauskas, Ministro Pirmininko patarėjas ekonomikos ir finansų klausimais, apkaltino profesines sąjungas neatsakingu elgesiu. Jis teigia, jog profesinės sąjungos nepastebi skaudžių Lietuvos nedarbo, ypatingai jaunimo, problemų. „Patarėjas peržengė savo kompetencijos ribas ir viršijo įgaliojimus, – teigia R. Turonis, – kita vertus, tai, jog Vyriausybės pralaimėtas derybas komentuoja ne Vyriausybės narys, rodo silpną pasirengimą deryboms ir norą prastumti darbuotojų garantijas pažeidžiančias pataisas. Europos Komisija rekomenduoja peržiūrėti darbo santykių reglamentavimą dviems aspektais: darbo santykių lankstumo ir darbuotojų saugumo. Vyriausybė apie saugumą pamiršo, todėl Premjero patarėjui belieka ieškoti kaltininkų.“


Pasak LŠPS pirmininko pavaduotojo, derybos dėl darbo kodekso, griežta profesinių sąjungų laikysena – geras kovos už darbuotojų teises ir interesus pavyzdys. „Jei Vyriausybė nebūtų atsitraukusi, į gatves galėjo plūstelėti minios darbuotojų. Kažin ar tai būtų patikę politikams rinkimų prieangyje.“ – konstatuoja R. Turonis.  


 


Vyriausybės aktualijos: http://www.lrv.lt/lt/naujienos/aktualijos/?nid=10676


 


 


LŠPS informacija


www.svietimoprofsajunga.lt

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!