Bandymas pradėti antakalnio ligoninės išnuomojimo procesą patyrė fiasko

Tarybos posėdį profsąjungų atstovai pasitiko su plakatais, raginančiais nepritarti ligoninės nuomai. Protestuotojai ragino nelepinti „sveikatos turistų“ ir klausė „Ar Seimas bejėgis prieš Zuoką?“.


Stabdyti ligoninės nuomos planus ragina ir Seimo Sveikatos reikalų komitetas. Jei sostinės valdžia šiam raginimui nepaklus, parlamentarai žada kreiptis į teisėsaugą. Trečiadienį komitetas jau nutarė kreiptis dėl šio sprendimo projekto į Specialiųjų tyrimų tarnybą.


Tačiau sostinės valdžia proceso stabdyti nenusiteikusi. Sveikatos sektorių kuruojantis vicemeras, „darbietis“ Jonas Pinskus žurnalistams teigė manąs, kad ligoninės nuoma – reikalingas ir naudingas sprendimas.


 


„Norisi, kad atsirastų naujas žaidėjas medicinos srity. Ir, iš tiesų, yra ir Vyriausybės įpareigojimas, konkrečiai – Ūkio ministerijos nutarimas skatinti sveikatos turizmą. Kompleksiškai pasižiūrėjus, buvo prieita tokios ivados“, – kalbėjo J. Pinskus.


Anot jo, medicinos paslaugų kokybė turėtų pagerėti, o paslaugų spektras – išsiplėsti. Jis taip pat pabrėžė, kad ligoninės personalas liks dirbti, o nuomininkui bus leista verstis išimtinai medicinos paslaugomis.


„Jokių gyvenamųjų namų kvartalų ten tikrai, pagal tą sutartį, negalima statyti“, – pridūrė J. Pinskus.


Koalicijos partneriui pritarė ir meras Artūras Zuokas. Anot jo, tai, kad Antakalnio ligoninė neveikia nuostolingai – ne motyvas atsisakyti planų ją išnuomoti.


„Dirba nenuostolingai – tai nėra atsakymas. Klausimas – ar dirbama efektyviai? Ar (ligoninė – DELFI) gali teikti daugiau paslaugų, ar gali duoti daugiau naudos miesto gyventojams, miesto ekonomikai ir valstybės ekonomikai? Šiuo atveju, mes kalbame apie efektyvesnį turto panaudojimą“, – kalbėjo A. Zuokas.


Pasak jo, pasiteisinusių nuomos projektų miestas jau turi. Kaip pavyzdį, meras pateikė Kalvarijų ir Halės turgaviečių nuomą.


Svarstant šį klausimą taryboje, „tvarkietis“ Gediminas Rudžionis klausė, kodėl privačiam verslui atiduodama pati geriausia sostinės gydymo įstaiga. Jis siūlė privatininkams statyti ligoninę patiems, o nuomos modelį lygino su Vilniaus šilumos tinklų nuomos sutartimi.


Nepritarti ligoninės nuomai ragino ir opozicinė konservatorių frakcija. Šios frakcijos narys Valdas Benkunskas teigė įtariantis, esą nuomos tikslas – privatininkams atiduoti 9 hektarų žemės sklypą po Antakalnio ligonine.


Vyriausybės atstovas Vilniaus apskrityje Audrius Skaistys turėjo priekaištų teisinei ligoninės nuomos pusei. Esą savivaldybė galimai pažeistų įstatymus, jeigu ligoninės turtas ir žemė būtų išnuomota nenutraukus sutarties su pačia Antakalnio ligonine. Jis turėjo ir kitų teisinių pretenzijų. A. Zuokas Vyriausybės atstovui žadėjo, esą tęsiant projekto svarstymus bus daromos reikalingos korekcijos.


Atmetė vieno balso dauguma


Vis dėlto ligoninės nuomos projektas neįveikė net pirmojo politinio barjero. Jo pateikimui pritarė 20 Vilniaus tarybos nariai, prieš balsavo 15, susilaikė 6, taigi pateikimui nepritarta, ir visą nulėmė vieno balso skirtumas. Toks sprendimas tarybos salėje pasitiktas ovacijomis.


Tuo tarpu A. Zuokas ir jo frakcijos „Taip“ vadovas Kęstutis Nėnius pasiūlė balsuoti iš naujo. Tą patį pasiūlė ir J. Pinskus – „kad suteikti galimybę diskusijose ir svarstymuose atrasti teisybę“. Opozicija su pakartotiniu balsavimu nesutiko, tačiau A. Zuokas nusprendė skelbti naują balsavimą.


Pakartotinio balsavimo metu už nuomos projekto pateikimą pasisakė 20 tarybos nariai, prieš – 13, susilaikė 8. Taigi ir antruoju bandymu nuomos procedūra nepajudėjo.


Antakalnio ligoninę norima išnuomoti 25 metams. Nuomininkui keliamas reikalavimas investuoti į ją ne mažiau 40 mln. Lt. 


 


 


Šarūnas Černiauskas


www.DELFI.lt


 


Piketo akimirkos šia saityno prieiga:


http://www.facebook.com/media/set/?set=a.372872402748334.74732.153500544685522&type=3&l=572c953804


 

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!