Viešieji pirkimai – kaip įrankis kovoti su šešėliniu verslu

„Tikslas – darbo vietos, o dėl priemonių – tariamės“, – pabrėžė socialinės apsaugos ir darbo ministras Donatas Jankauskas 2012 m. kovo 20 d. įvykusiame LR Trišalės tarybos posėdyje. Vyriausybės proteguojamą darbo santykių liberalizavimo idėją posėdyje išryškino ir šios ministerijos darbo departamento direktorius Viktoras Majauskas priekaištaudamas darbdaviams, jog šie vangiai teikią pasiūlymų darbo rinkai liberalizuoti. Susidarąs įspūdis, kad ministerija privalėtų liberalizavimą jiems įpiršti…


O vienas darbdavių atstovas, priešingai, gynė darbdavius: pagrindinė kliūtis – ne verslininkų vangumas, o profesinės sąjungos, kurios „nerodo geranoriškumo“.


 


Tačiau vėliau, jau kalbant apie didelį jaunimo nedarbą bei kitomis temomis, Vyriausybės atstovams teko išgirsti profsąjungų ir darbdavių atstovų priekaištų, jog valdžia beveik nieko nedaranti, kad būtų pažabotas šešėlinis verslas. Turėdama visus reikiamus įrankius jam naikinti, valdžios institucijos tokį verslą net skatinančios, pavyzdžiui,- per viešuosius pirkimus.


 


Pasak Lietuvos paslaugų sferos darbuotojų profesinės sąjungos pirmininko Aleksandro Posochovo, dabartinėje viešųjų pirkimų praktikoje akivaizdi šiuo požiūriu paradoksali situacija. Konkursus paprastai laimi mažiausią kainą pasiūliusios bendrovės, tačiau niekas nepasidomi, iš ko ir kokias tokios “pigios” įmonės moka darbuotojams algas.


 


Neretai plika akimi matosi, jog iš tų pinigų, kurie bus gaunami už tokią paslaugą, nesusidaro lėšų net darbuotojų minimalioms algoms mokėti! Be to, ir oficiali statistika liudija, jog labai nemaža dalis darbuotojų neuždirba nė MMA, – vadinasi, kita dalis algos mokama vokeliuose.


 


A. Posochovo teigimu, Vyriausybė, be institucijų – Darbo, Mokesčių inspekcijų bei kitų, gali įvesti ir kitų saugiklių nuo nesąžiningų verslininkų. Juk, pavyzdžiui, galima koreguoti viešuosius pirkimus reglamentuojančius aktus, juose nustatant, kad pirmenybė konkursuose teikiama toms bendrovėms, kuriose veikia darbuotojų organizacijos. Faktai liudija, kad ten, kur yra profesinės sąjungos, darbo užmokesčio sistemos paprastai esti jei ir nelabai aiškios bei skaidrios, tai bent jau atlyginimai mokami legalūs.


 


www.lprofsajungos.lt

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!