Darželių darbuotojos šiaulių miesto valdžiai pasakė savo nuomonę apie amžinus taupymus

Ikimokyklinio ugdymo įstaigų darbuotojai  jau kurį laiką iš spaudos ir sklindančių gandų girdi, jog miesto valdžia iš lopšelių darželių planuoja ne tik atleisti aptarnaujantį techninį personalą (sargus, valytojas), bet  PAKARTOTINAI mažinti atlyginimus pedagogams, atimti apmokamas nekontaktines valandas, mažinti etatų dalis (paliekant 0,75 – 0,5 etato), atsisakyti specialistų (spec. pedagogų, neformaliojo ugdymo ir t.t.), trumpinti darželių darbo laiką, jungti grupes ir t.t.


Nors įvairūs prieškriziniai (2009-2010 m.m.) LR Vyriausybės nurodymai mažinti švietimo finansavimą tebėra neatšaukti („tebetaupoma“ nemokant už pavadavimus, nebenaudojant neformaliojo ugdymo ir nekontaktinių valandų, nekeliant atlyginimo koeficiento,  vis dar drįstama darbuotojams pasiūlyti  nemokamai paatostogauti), miesto  valdžia rengiasi dar labiau t.y. iki minimumo sumažinti pedagogų atlyginimo koeficientą, ikimokyklinio ugdymo pedagogių atliekamas funkcijas sutalpinti į 0,75 etato dalis, beveik panaikinti specialistų – logopedų, muzikos vadovų ir kt. – etatus. Kol kas negirdėti, kaip bus mažinami l/darželių administracijų etatai ir atlyginimai.


Ar darželinukų tėvai informuojami apie prastinamą  ugdymo kokybę ? Ar pedagogai ir specialistai privalės labai gerai atlikti visas darbo funkcijas už kasmet mažinamą atlyginimą ? Kodėl viešai neįvardijamos konkrečios funkcijos, kurių pedagogai ir specialistai nebeturėtų vykdyti ?  Kiek ir kaip  atlyginimai mažinami kitose biudžetinėse įstaigose, o ypač – savivaldybės administracijoje, pagarsėjusioje didžiausiais atlyginimais respublikoje ? Kas kaltas dėl klaidingai planuojamo,  iššvaistyto ir nepildomo miesto biudžeto ? Kodėl  įstaigų dirbantieji  turi prisiimti politikų ir valdininkų darbo broką? – tokius ir panašius klausimus miesto valdžiai pateikė l/d darbuotojai.


Visišku nesusipratimu šių klausimų fone tapo Šiaulių ikimokyklinių įstaigų vadovų asociacijos pirmininkės, l/d „Pušelė“ direktorės Florinos Varkalienės kalba, kviečianti būti kultūringiems ir tolerantiškiems valdžios sprendimų bei visų kitų  mieste dirbančių įstaigų darbuotojų atžvilgiu. Apmaudu, kai vadovė, siekdama tik „ramybės ir sveikatos išsaugojimo“, pataria savo darbuotojams ne solidariai ir kantriai įrodinėti valdžiai savo profesijos ir darbo svarbą,  ne siekti kuo geresnių darbo sąlygų,  ne rūpintis savo įstaigos veiklos kokybe ir tuo pačiu nuosekliai ginti savo-žmogaus teises, bet jau ne pirmą kartą siūlo nuolankiai priimti primetamus „iš aukščiau“ sprendimus, susitaikyti su neteisingumu, pasiaukoti vardan nesuprantamos santarvės (su valdžia?) ir sutikti su dar didesniu skurdinimu. Dar keisčiau, kad vadovei, panašu, nesvarbus jos propaguojamos pasyviosios „tolerancijos“ pavojus pedagogo savigarbai ir orumui, o užuojauta ir gailestis kitiems (tam tarpe valdžiai, politikams ?) svarbesni už gailestį savo pavaldiniams… Džiugu tik, kad taip mąsto tik p. F.Varkalienė, nes kitų l/d direktorių dalykiški, tiksliai įvardijantys skaudžias problemas pasisakymai sulaukė visų l/d darbuotojų pritarimo ir palaikymo.


Lietuvos švietimo profesinės sąjungos pirmininkas Audrius Jurgelevičius stebėjosi Šiaulių miesto valdžios neūkiškumu, laiku neatliktomis reformomis, nesirūpinimu, kaip papildyti tuštėjantį miesto biudžetą, kuris tarp visų Lietuvos savivaldybių atrodo liūdniausiai. Kodėl  miesto  meras tik po darželių darbuotojų spaudimo pasako, jog administracijos išlaidų taupymas bus svarstomas tik rytoj, kai kitų įstaigų vadovai ir dirbantieji jau kelias savaites prievartaujami pristatyti savižudiškus taupymo planus ? Ar miesto valdžia nežino, kad švietimo įstaigos privalo vykdyti daugybę  LR įstatyminių nuorodų dėl ugdymo kokybės ir  sąlygų ugdytiniams sudarymo ? O gal siūlo apeiti įstatymus, nesilaikyti Darbo kodekso, savivaliauti ? A.Jurgelevičius Šiaulių ikimokyklinių įstaigų darbuotojams ir vadovams pasiūlė pradėti nepaklusnumo akcijas būtent nuo savivaldybės reikalaujamų finansinių planų pateikimo: finansų skyriui pristatyti argumentuotą išaiškinimą, kodėl darželio veikla nebeįmanoma sumažinus biudžetą 25%, o savivaldybės administracijos finansų skyriaus pareiga – pateikti įstaigoms perskaičiuotus įstaigų biudžetų pasiūlymus.


Šiaulių švietimo profesinių sąjungų susivienijimo pirmininkė Rasa Jasmontienė miesto valdžiai priminė, jog visus aktualius darbuotojams ekonominius ir socialinius sprendimus  LR įstatymai įpareigoja derinti su darbuotojų atstovais tiek savivaldybės, tiek įstaigų lygmeniu. Kol kas ne tik jokio derinimo, bet ir jokios išsamios informacijos apie ateinančių metų miesto biudžeto situaciją profesinės sąjungos nėra gavusios. Jau trečią mėnesį miesto Trišalė taryba bando išklausti administracijos direktoriaus, ar yra atlikti tikslūs ir pagrįsti skaičiavimai, kiek įvairios „taupymo“ priemonės duos naudos, tačiau atsakymo iki šiol nėra.


Susitikime kalbėjusios l/darželių profsąjungų pirmininkės kėlė visų l/darželio veiklos sričių – vaikų amžiaus psichologinių ypatumų paisymo, specialistų paslaugų teikimo būtinumo, higieninių reikalavimų vykdymo, aplinkos apsaugos, darbo specifikos bei išskirtinumo ir kt. –  problemas.


Šiaulių miesto savivaldybės Meras ir administracijos direktorius susitikimo dalyvius ramino ir tikino, jog kol kas vyksta tik situacijos analizė, ateinančių metų biudžeto lėšų paskirstymo planavimas, o biudžetas esą bus tvirtinamas tik gruodžio-sausio mėnesį. Įstaigoms esą išsiųsti tik „pirminiai‘ skaičiai, nei įstaigų vadovai, nei darbuotojai neturį suprasti, kad tai galutiniai sprendimai. Dėl visų biudžeto bėdų ir padarytų klaidų miesto vadovai kaltino politinės valios nebuvimą…


Profesinė sąjunga pareiškimu kreipsis į miesto valdžią ir politikus, reikalaudama jų vykdyti prisiimtus socialinio dialogo ir miesto valdymo įsipareigojimus : 
• visus aktualius darbuotojams ekonominius ir socialinius sprendimus priimti tik derinant su darbuotojų atstovais tiek savivaldybės, tiek įstaigų lygmeniu;
• prisiimti atsakomybę už ugdymo paslaugos kokybę ikimokyklinio ugdymo  įstaigose ir atsižvelgti į įstaigų pasiūlymus bei argumentus planuojant 2012 m. biudžetą;
•  teikti visapusišką ir išsamią informaciją apie visų savivaldybės biudžetinių įstaigų taupymo priemones.


Priešingu atveju profesinės sąjungos pasilieka teisę kreiptis į aukštesnes institucijas, inicijuoti konsultacijas, pasipriešinimo akcijas, kolektyvinius ginčus ir imtis visų darbuotojų teisių gynimo priemonių.


 


 


Šiaulių švietimo PS susivienijimo informacija


www.svietimoprofsajunga.lt

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!