Valdantieji žiebia nesantaiką tarp pensininkų: vieniems skelbia krizės pabaigą, kitiems – ne

Toks valdančiųjų sprendimas sulaukė pasipriešinimo. Vakar seimūnas Valentinas Mazuronis įregistravo pasiūlymo projektą Socialinių išmokų perskaičiavimo ir mokėjimo laikinajam įstatymui pakeisti. Jo teigimu, reikėtų atkurti ne tik socialines pensijas, socialinio draudimo pašalpas ir motinystės (tėvystės) išmokas, bet ir valstybines pensijas, mokamas pareigūnams, kariams, kultūros veikėjams, menininkams, teisėjams, mokslininkams.

V.Mazuronis tokį premjero ir valdančiųjų sprendimą vadina cinizmu: „Tai ne tik socialinė nelygybė, bet ir demonstruojamas atsainus valstybės požiūris į statutinius darbuotojus.“

Paklaustas, ar tokiu būdu nebandoma supriešinti visuomenės, politikas teigė, kad toks braižas būdingas premjero politikai. „Priešinimo metodas yra firminis Kubiliaus stilius. Tai yra manipuliavimas žmonėmis, už kurio slepiasi niekinamas požiūris į mus visus“, – įsitikinęs V.Mazuronis.

Anot jo, valdantieji nepateikė jokio konkretaus tokio sprendimo pagrindimo. „Jei trūksta lėšų, tai sugrąžinkim bent 90 proc. buvusios pensijos, bet visiems vienodai. O tai, kas daroma dabar, sveiku protu nesuvokiama“, – valdančiųjų klaidų sprendimus vardijo seimūnas.

Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto narys konservatorius Arvydas Vidžiūnas tokį valdančiųjų sprendimą pridengia finansų krize. Paklaustas, ar nėra pažeidžiama socialinė lygybė, konservatorius skėsčiojo rankomis. „Apie lygias teises ir kitus dalykus tiek prišnekėta, kad sunku pasakyti, kas čia pažeidžiama ar nepažeidžiama“, – A.Vidžiūnas aiškino nežinantis, ar nėra pažeistos žmonių teisės.

Anot Seimo nario, taip valdantieji skatina žmonių solidarumą. „Sprendimai daromi tokie, kad visuomenė kuo solidariau pajustų krizės naštą. Valstybė ir taip jau nepaveža“, – skundėsi valdantysis.

Žiūrima pro rinkimų prizmę

Artūras ČERNIAUSKAS – Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkas:

Sprendimą atkurti pensijas tik daliai visuomenės premjeras motyvuoja tuo, kad gaunantys valstybines pensijas dar gauna ir senatvės, todėl jų kišenė didelio nuostolio nepatirs. Tačiau daugumai gaunančių valstybines pensijas darbovietėje yra numatytas amžiaus cenzas, kurį pasiekus privaloma išeiti į pensiją, bet senatvės pensija dar nėra mokama, kol nepasiekiama tam tikro amžiaus, ir žmonės pragyvena tik iš valstybinės pensijos.

Nenuostabu, kad valdantieji nuskriaudė būtent šią visuomenės dalį, juk ji yra mažuma, palyginti su milijonais socialines pensijas gaunančių, kurie ir yra pagrindiniai premjero rinkėjai.




Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!