Seimas ragina vyriausybę mma didinti iki 1000 litų

Rezoliucijai pritarė 59 Seimo nariai, prieš balsavo 12 parlamentarų, dar 46 tautos atstovai susilaikė. Tačiau priimtas dokumentas yra neįpareigojantis, tai tik siūlymas Vyriausybei imtis svarstyti tokią galimybę.


„Mes pateikėme kompleksinį siūlymą Trišalei tarybai, nes vienas skaičius nieko nereiškia. Negalima svarstyti minimalios algos nesvarstant visų pagrindinių biudžeto skaičių ir darbo rinkos perspektyvų kitiems metams. Ir aš tikiu, kad mes su partneriais Trišalėje taryboje konstruktyviai tas problemas spręsime. Dabar antras dalykas. Suprantu, kad yra noro pasižymėti įvardinant kokius nors skaičius, bet raginčiau opozicijos frakcijas ir jų lyderius atidžiau pasižiūrėti į situaciją tarptautinėse rinkose. Negalima to nematyti. Nesiūlau labai žiūrėti tragiškai, bet negalime to nematyti ir švaistytis tokiais sprendimais, kurie valstybės biudžetui kainuotų 100 mln. Lt ar daugiau. Tai nėra maži pinigai“, – posėdyje kalbėjo A. Kubilius.


Tačiau ministras pirmininkas buvo apkaltintas makaronų kabinimu ir nemeile žmonėms. Anot socialdemokrato Algirdo Syso, siūlymas didinti algą Trišalėje taryboje pateiktas jau seniausiai ir tiek profsąjungos, tiek stambieji darbdaviai su tuo sutinka, tad neaišku, kodėl A. Kubilius vis dar žada apie tai diskutuoti ir ieškoti konstruktyvių sprendimų.


DELFI primena, kad minimalios algos didinimui nepritaria smulkieji verslininkai, bet Vyriausybė yra pritarusi, kad nuo kitų metų liepos minimalus darbo užmokestis didėtų iki 850 Lt.


„Ministre pirmininke, ką jūs skiedžiate apie Trišalę tarybą. Taigi Trišalė taryba – darbdaviai ir profsąjungos – konstruktyviai jums atsakė: jie pasiryžę ir sutinka didinti minimalų atlyginimą. Jūsų atstovai makaronus kabina Trišalei tarybai, Seimui ir liaudžiai“, – pasipiktino A. Sysas.


„Maisto bankas penktadienį ir vakar pradėjo dalinti maisto paketus. Aš labai norėčiau, kad jūs nueitumėte ir pažiūrėtumėte žmonėms į akis. Vakar Šeškinės centre stovėjo apie trisdešimt žmonių ir ten ne bomžai stovėjo, o inteligentai, jaunos šeimos. Jiems buvo gėda ir man buvo gėda“, – tęsė parlamentaras.


„Nemylite jūs Lietuvos žmonių, akivaizdžiai matosi“, – reziumavo politikas, dėl skurdo apkaltinęs premjerą.


Šių metų pavasarį Seimas taip pat priėmė valdančiųjų paruoštą rezoliuciją, kuria minimalią algą didinti siūloma, bet ne taip konkrečiai. Dokumente Trišalės tarybos narius prašoma kiek įmanoma greičiau priimti sprendimą dėl minimalios algos didinimo, siūloma svarstyti diferencijuotos minimalios algos nustatymą atskiroms ūkio šakoms, regionams bei darbuotojų grupėms.


Anuometinėje savo priimtoje rezoliucijoje Seimas pabrėžė, kad minimalios mėnesinės algos dydis turėtų viršyti skurdo lygį (2009 m. – 831 Lt), o pagal Europos socialinės chartijos reikalavimus grynasis minimalus darbo užmokestis turi sudaryti 50-60 procentų grynojo šalies vidutinio darbo užmokesčio.



 


Eglė Samoškaitė


www.DELFI.lt


 

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!