Lietuvos profesinių sąjungų konfederaciją šokiravo teismo sprendimas sustabdyti streiką

Lietuvos profesinių sąjungų konfederaciją (LPSK) šokiravo teismo argumentai. Visų pirma teismas, taikydamas šią laikinąją apsaugos priemonę, LPSK nuomone, netinkamai rėmėsi Darbo kodekso nuostata, kuri suteikia teismui teisę atidėti streiką. Darbo kodeksas nustato, kad streikas gali būti atidėtas tik esant šioms sąlygoms: „jei kyla tiesioginė grėsmė, kad gali būti neužtikrintos neatidėliotiniems (gyvybiniams) visuomenės poreikiams tenkinti būtinos minimalios sąlygos (paslaugos), ir tai gali sukelti pavojų žmonių gyvybei, sveikatai ir saugumui“.


Lietuvos profesinių sąjungų konfederaciją stebina ir tai, jog teismas alų gaminančią bendrovę priskyrė prie įmonių, kurioms būtina nustatyti minimalias paslaugas streiko metu. Darbo kodeksas numato, jog būtinų sąlygų visuomenės poreikiams tenkinti  planas turi būti sudarytas streikuojant visuomeninio transporto, medicinos, vandens, elektros energijos tiekimo ir panašaus pobūdžio įmonėse. Taip pat abejotina, ar alaus daryklos, kad ir didžiausios Lietuvoje, darbuotojų streikas galėtų sukelti pavojų žmonių gyvybei, sveikatai ar saugumui.


Primename, kad organizuojant streiką profesinė sąjunga turi įvykdyti gausybę procedūrų, taip pat ir visuotinį įmonės darbuotojų balsavimą, o teismas, priimdamas tokį sprendimą, dar labiau apribojo darbuotojų teisę ginti savo interesus kolektyvinėmis priemonėmis. Beje, Tarptautinė darbo organizacija (TDO) jau svarsto Lietuvos profesinių sąjungų skundą dėl streikų suvaržymų šalyje.


Lietuvos profesinių sąjungų konfederacija reiškia didelį nepasitenkinimą teismo sprendimu sustabdyti UAB „Švyturys – Utenos alus“ darbuotojų streiką. Apie tai informuotos ir atitinkamos tarptautinės organizacijos.


 


 


 


LPSK informacija


www.lpsk.lt


 


 


 

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!