Balandžio 28-oji – pasaulinė darbuotojų saugos ir sveikatos diena

Pasauline darbuotojų saugos ir sveikatos diena siekiama atkreipti didesnį visuomenės dėmesį į tą žalą ir skausmą, kuriuos sukelia abejingumas darbo sąlygoms, į darbdavio pareigą pasirūpinti, kad jos būtų saugios ir nekenktų sveikatai. Lygiai taip svarbu, kad ir darbuotojai suvoktų būtinybę patys saugoti save ir laikytis saugaus darbo reikalavimų. Ši diena – tai proga priminti, kad jokios kompensacijos už blogas darbo sąlygas nėra saugaus darbo kultūros dalis – darbuotojo sveikata nėra prekė ir negali būti perkama.


Prieš Pasaulinę darbuotojų saugos ir sveikatos dieną Lietuvos Respublikos vyriausiasis valstybinis darbo inspektorius Mindaugas Pluktas el. laišku kreipėsi į įmonių vadovus, ragindamas įvairiomis galimomis formomis šią dieną pažymėti kiekvienoje įmonėje. Šia proga Valstybinė darbo inspekcija parengė ir išplatino specialius informacinius lapelius įmonių vadovams ir darbuotojams apie rizikos darbo vietose vertinimo svarbą saugant darbuotojų gyvybes. Laiške raginama Pasaulinę darbuotojų saugos ir sveikatos dieną įmonėje aptarti darbuotojų saugos ir sveikatos problemas aukščiausio lygio vadovybės posėdžiuose, taip pat papildomai atkreipti darbuotojų dėmesį į kiekvieno jų darbe sveikatai ir saugai gresiančius pavojus, paskatinti patiems šiuos pavojus pastebėti ir pranešti apie juos tiesioginiam vadovui.


Jau penkerius metus, minint Pasaulinę darbuotojų saugos ir sveikatos dieną, tradiciškai rengiama ir Valstybinės darbo inspekcijos Pavasario konsultacijų diena. Jos metu inspektoriai šalies įmonėse susitiks su įmonių, padalinių vadovais, specialistais, atsakys į juos dominančius klausimus, konsultuos aktualiomis darbuotojų saugos ir sveikatos, darbo teisės temomis.


 


 


Lietuvos Respublikos vyriausiojo valstybės darbo inspektoriaus kreipimasis į įmonių vadovus


 


Darbdaviui naudinga įvertinti riziką įmonėje


 


Atmintinė darbuotojui – dalyvauk vertinant riziką


 


 


 


 


 


VDI informacija


www.vdi.lt

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!