Valdžia dėkoja išprievartautoms darbuotojoms

Miesto lopšelių-darželių direktorėms duotas nurodymas atitinkamą valandą suvaryti į sales visas darbuotojas susitikti su valdžia, nors tuo metu vaikai liks vieni.


 


Išvys skriaudikus


Kai pedagogai buvo varomi nemokamų atostogų, Savivaldybės atstovai su jais nesiteikė susitikti ir bent pabandyti paaiškinti situacijos. Tačiau susizgribta prieš artėjančius rinkimus. Tad didžiulė šventė – išvysti savo skriaudikus – ikimokyklinių ir papildomo ugdymo įstaigų laukia lapkričio 29-30 dienomis. Kaip tik po to, kai galės nuvežti džiaugsmingą žinią, jog nemokamų atostogų varytiems darbuotojams Savivaldybė atlyginimus sumokės ir už gruodį.


Pirmąją dieną ketinama aplankyti šešias įstaigas, o antrąją – septynias.


 


Lankymo grafikas


Lopšelių-darželių lankymo grafikas prasideda lapkričio 29-ąją, 13 valandą. Pirmasis sąraše – lopšelis-darželis „Sigutė“. Po 45 minučių Savivaldybės atstovai jau belsis į „Pušelės“ duris. Po to sąraše „Rugiagėlė“, „Žiogelis“, „Žibutė“ ir viską vainikuos Gamtininkų stotis. Tiesa, nežinia, kiek valdžios vizitas pradžiugins, nes susitikimas numatytas – po darbo valandų.


Kitą dieną ilga kelionė per biudžetines įstaigas prasidės apie pusę dešimtos ryto – lopšelyje-darželyje „Gintarėlis“. Po to suks į Logopedinę įstaigą, pasakos apie Savivaldybės dėkingumą bus sekamos „Pasakoje“, vėliau valdžios varpai aidės „Varpelyje“, bus suokiama „Dagilėlio“ pedagogams. Vizitai baigsis Jaunųjų technikų centre ir Dailės mokykloje.


Beje, ikimokyklinių įstaigų darbuotojai pastebi, kad valdžios ratai neužsuks į tas įstaigas, kuriose veikia stiprios profesinės sąjungos. Būtent jos ir apsaugojo savo narius nuo nemokamų atostogų.


 


Vaikai liks vieni


Redakcijos žiniomis, ikimokyklinių įstaigų vadovėms iš Savivaldybės nurodyta į susitikimus su miesto valdžia urmu atvaryti visus darbuotojus. Nesunku pastebėti, kad susitikimai lopšeliuose-darželiuose vyks visą dieną – ne per pietų pertrauką ar tuo metu, kai ilsisi vaikai.


Teisės aktai reikalauja, kad su vaikais vienu metu privalo būti ne mažiau kaip du darbuotojai. Tad net nereikia nė klausti, kas prižiūrės vaikus tuo metu, kai auklėtojoms smegenis pudrins Savivaldybės atstovai.


 


Pirma išprievartauja, po to dėkoja


„Aišku, kas bus, jei auklėtojos vaikus paliks vienus ir jiems kas nors atsitiks. Baudžiamoji byla ir auklėtojai, ir įstaigos direktorei. Jeigu žmonės ėjo nemokamų atostogų, abejoju, ar grupėse buvo po du žmones. Šis taupymas – rizikuojant vaikų sveikata ir darbuotojų baudžiamąja atsakomybe“, – sako šiaulietis Seimo narys Edvardas Žakaris.


„Pirma išprievartauja, o po to dėkoja, kad niekam nesiskundė, jog nuskriaudė. Reikėjo iš karto važiuoti, susitikti su žmonėmis, paaiškinti situaciją, bet su žmonėmis, kurie elgėsi pagal įstatymą, elgėsi kaip su nusikaltėliais“, – apgailestavo kitas šiaulietis Seimo narys Valerijus Simulik.


 


Nemokamos atostogos nebuvo būtinos


Daugelio miesto ikimokyklinių įstaigų darbuotojų atlyginimai vėlavo dar nuo praėjusių metų. Nepaisant to ikimokyklinių įstaigų direktorės buvo spaudžiamos darbuotojus varyti nemokamų atostogų, o vadovės, kurios pavaldinėms „neišsukinėjo rankų“, pačios buvo kviečiamos ant kilimo.


Dar vienas smūgis švietimo įstaigų darbuotojų laukė praėjusį rudenį, kai visiems buvo sumažinti atlyginimai, nors ir neteisėtai. Dabar aiškėja, kad spaudimas varyti darbuotojus nemokamų atostogų – nebuvo būtinas. Tai matyti iš švietimo ir mokslo ministro Gintaro Steponavičiaus atsakymo Seimo nariams Edvardui Žakariui ir Valerijui Simulik.


Šiemet Šiaulių savivaldybei papildomai 17 milijonų litų skyrusi Vyriausybė primygtinai rekomendavo pirmiausia atsiskaityti su ikimokyklinių ir papildomojo ugdymo įstaigų darbuotojais.


Taigi pinigų buvo, tačiau lopšelių-darželių ir papildomo ugdymo įstaigų darbuotojai vis tiek buvo verčiami eiti nemokamų atostogų, o neklusnieji – barami.


„Kaip galima dėkoti, kad žmonės priverstinai ėjo nemokamų atostogų, jeigu buvo skirti pinigai atlyginimams“, – stebisi E. Žakaris. Jo ir kolegos V. Simulik nuomonės sutampa – geriausia padėka būtų grąžinti darbuotojams pinigus.


 


Benas RUDYS, Šiaulių naujienos


 


Šaltinis:


http://www.snaujienos.lt/the-newslt/miesto-naujienos/9575-valdia-dkoja-iprievartautoms-darbuotojoms


 


 

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!