Socialiniai darbuotojai galės gauti darbo užmokesčio priedus

 


Tai numatyta Piniginės socialinės paramos nepasiturinčioms šeimoms ir vieniems gyvenantiems asmenims įstatymo pataisose, kurias antradienį priėmė Seimas. Už įstatymo priėmimą balsavo 69 parlamentarai, 6 balsavo prieš, o susilaikė 38 Seimo nariai.


Piniginės socialinės paramos nepasiturinčioms šeimoms ir vieniems gyvenantiems asmenims įstatymas buvo pakeistas atsižvelgiant į tai, jog nustatyta 4 proc. dotacija iš valstybės biudžeto, skirta socialinės paramos administravimo išlaidoms, daugeliu atveju savivaldybėse buvo naudota neefektyviai ir ne pagal paskirtį.


Socialinės apsaugos ir darbo ministras Donatas Jankauskas posėdžio metu pažymėjo, kad įstatymo pakeitimas leis tikslingiau naudoti valstybės lėšas, o savivaldybės bus priverstos elgtis racionaliau. Pasak ministro, tai prisidės ir prie savivaldos stiprinimo.


Parlamentaras Rimantas Dagys teigė, jog šis įstatymas leis ministrui savo kompetencijos ribose išspręsti socialinių darbuotojų darbo užmokesčio išmokėjimo tvarką ir jo priedų išmokėjimą, nes pati jautriausia savivaldybėse dirbančių žmonių dalis šiuo metu neša didžiausią krūvį ir iki šiol neturėjo teisės gauti darbo užmokesčio priedo.


Seimo narys Mečislovas Zasčiūrinskas aiškino, jog įstatymo pakeitimas suteiks Vyriausybei teisę iš socialinei sferai skirtos valstybės paramos atimti daugiau nei 15 mln. litų, kurie grįžtų į valstybės biudžetą, o tai būtų nesąžininga žmonių, dirbančių socialinės paramos sferoje, atžvilgiu.


Priimtas įstatymo pakeitimas suteikė socialinės apsaugos ir darbo ministrui teisę kasmet, iki biudžetinių metų pabaigos, nustatyti lėšų dydį, skirtą administravimo išlaidoms kompensuoti. Ministro įsakymu nustatytas lėšų dydis bus vienodas visoms savivaldybėms.


2009 m. savivaldybės ne pagal paskirtį – savivaldybių biudžetų įsiskolinimams dengti – panaudojo 3,16 mln. litų socialinių pašalpų ir kompensacijų administravimui skirtų lėšų.


Patvirtinus 2011 metų valstybės biudžeto projektą, socialinėms išmokoms ir kompensacijoms būtų numatyta 755,37 mln. litų, o šiai paramai administruoti skirti 4 proc. sudarytų 30,2 mln. litų, 3 proc. – 22,7 mln. litų, 2 proc. – 15,2 mln. litų.


 


 


ELTA


 

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!