Nuo „efektyvinimo“ pavargę energetikai svarsto streiko galimybę

Lietuvos energetikos darbuotojų profesinių sąjungų federacijai, nuo pat reformos pradžios tikintai, jog neva viskas bus daroma skaidriai, konsultuojamasi ir derinama, jau trūksta kantrybė.


 


Formaliuose susitikimuose nesivarginama argumentuotai atsakyti, kodėl iš sujungiamų bendrovių VST ir RST ketinama atleisti maždaug 600 darbuotojų, kokiais kriterijais vadovaujantis „nurašomi“ darbuotojų saugos ir sveikatos klausimai.


 


Energetikos ministerijos pasamdytos kompanijos „Ernst and Young“ konsultantai, su kuriais federacijos atstovams pavyko susitikti tik vieną kartą, taip pat nedaugžodžiauja. Vienintelis jų argumentas – viskas daroma tam, kad sektoriaus veikla taptų „efektyvesne“.


 


Pertvarkos sukeltą chaosą pastebėjo ir Valstybinė energetikos inspekcija. Ji atkreipia dėmesį į dėl, inspekcijos nuomone, nevykusios elektros tinklų valdymo reformos pastaruoju metu pasipylusias avarijas ir sutrikimus elektros tinkle. Jų padariniams likviduoti reikės ne vieno milijono litų, o dėl daugybės partnerių – įmonių, rangovų ir subrangovų – niekas nenori prisiimti atsakomybės.


 


„Personalo elgesys, kol dalinami vadovų portfeliai ir veiklos teritorijos, netoleruotini Lietuvos energetikos sistemos patikimumo ir saugumo požiūriu“, – teigiama inspekcijos kreipimesi į Lietuvos elektros energetikos asociacijos prezidentą. Jis raginamas imtis iniciatyvos „pagerinti asociacijos narių darbą, santykius, darbą su personalu“.


 


Energetikos darbuotojų profesinių sąjungų federacijos pirmininkas Juozas Neverauskas sako, jog toliau nerandant bendros kalbos, bus svarstoma streiko galimybė. 


 


Spalio 26 d., Lietuvos radijo laidoje „Nuo algos iki algos“ J.Neverauskas ir pirmininko pavaduotoja Dalia Vilimaitė pasakojo apie padėtį elektros energetikos sektoriuje:


http://www.lrt.lt/archyvas/?channel=234933§ion=2&filter=3995781&record=63002_1288107448


 


 


(RMP)


www.lprofsajungos.lt


 

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!