Apklausa: lietuvos gyventojai nori mažesnio seimo

Naujienų portalo delfi.lt skelbiamos apklausos duomenimis, už mažesnį Seimą pasisako 91,7 proc. Lietuvos gyventojų, tačiau žmonės neturi vieningos pozicijos, koks parlamentarų skaičius būtų optimalus.


Viešosios nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovei „Spinter tyrimai“ atlikus Lietuvos gyventojų apklausą į klausimą, ar reikėtų sumažinti Seimo narių skaičių, teigiamai atsakė 91,7 proc., tuo tarpu nekeisti Seimo narių skaičiaus sutiktų tik 4,4 proc. žmonių. Nuomonės neturėjo arba į klausimą neatsakė 3,9 proc. gyventojų.


Tačiau respondentai neturėjo vieningos nuomonės, koks Seimo narių skaičius būtų optimalus. Kad parlamentarų kiekį reiktų sumažinti nuo 141 iki 120, manė 3,2 proc. žmonių, kad iki 100 – 25 proc., iki 85 – 23,1 proc. apklaustųjų. Dar 40,4 proc. gyventojų teigė, jog Seimo narių skaičius turėtų būti mažesnis nei 85.


Mažiausio Seimo narių skaičiaus – mažiau nei 85 – dažniau pageidavo 18–25 metų amžiaus bei vyresni nei 55 metų vyriškos lyties rajonų centrų ir kaimų gyventojai, kurių išsimokslinimas vidutinis.


Bendrovės „Spinter tyrimai“ atlikta apklausta taip pat atskleidė, kad Lietuvos rinkėjai savo atstovus į parlamentą norėtų rinkti vienmandatėse apygardose, kuriose balsuojama tiesiogiai už asmenis, o ne už partijos sudarytą sąrašą. Tokį norą išsakė 69,3 proc. apklaustų respondentų.


Kad parlamentarai būtų renkami tik vienmandatėse apygardose dažniau pageidauja vidutinio ir vyresnio amžiaus, aukštesnio išsimokslinimo, vidutinių pajamų tyrimo dalyviai.


Rinkti Seimo narius vienoje daugiamandatėje rinkimų apygardoje pagal partijų sąrašus pageidautų tik 5,8 proc. respondentų, o 7,6 proc. nuomonės neturėjo arba į klausimą neatsakė.


Dar 17,3 proc. žmonių mano, jog Seimo rinkimų sistemą galėtų likti tokia, kokia yra – mišri. Esant mišriai rinkimų sistemai, pusė Seimo narių išrenkama vienmandatėse apygardose, už juos balsuojama asmeniškai, o kita pusė – vienoje daugiamandatėje apygardoje, kurioje parlamentarai renkami pagal partijų sąrašus, o rinkėjai gali šiek tiek keisti partijų sudaryto sąrašo kandidatų eiliškumą.


Viešosios nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovė „Spinter tyrimai“ apklausą naujienų portalo delfi.lt užsakymu atliko balandžio 22– 29 dienomis.


Tyrime dalyvavo gyventojai nuo 18 iki 75 metų. iš viso apklausti 1004 respondentai. Tyrimo rezultatų paklaida 3,1 procento.


 


BNS


 

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!