57 procentai įmonių naujiems darbuotojams siūlo tokią pat ar didesnę algą

Pasak „Hay Group“ generalinės direktorės Baltijos šalims Nedos Songinaitės, tyrimas paneigė išankstines prielaidas, kad sulėtėjus ekonomikai, naujų darbuotojų samda buvo sustabdyta.


Tyrimo duomenys rodo, kad 2009 m. antrojoje pusėje ir šių metų pradžioje du trečdaliai įmonių teigė samdžiusios naujus darbuotojus, prioritetą teikdamos gerą kvalifikaciją ir retesnius specifinius įgūdžius turintiems kandidatams.


Pusė naujus darbuotojus samdžiusių įmonių teigė, kad naujiems darbuotojams pasiūlė tokį patį atlyginimą, kokį gaudavo anksčiau tas pareigas ėję žmonės, o 7 proc. įmonių naujiems darbuotojams mokėjo daugiau. 40 proc. įmonių teigė naujus darbuotojus pasamdžiusios už vidutiniškai beveik penktadaliu mažesnį atlyginimą.


„Tyrimo rezultatai rodo, kad samdant naujus darbuotojus sprendimas dėl jų atlyginimo dydžio priklauso ne tik nuo rinkos situacijos, bet ir nuo darbuotojų kompetencijų, patirties, pareigybės svarbos organizacijai ar įmonės vidinės tvarkos. Be to, anksčiau darbo rinkoje buvo didelė migracija – darbuotojai lengvai keisdavo darbo vietas net ir dėl nedidelio atlyginimų skirtumo, todėl pritraukti kandidatus buvo paprasta. Šiuo metu dauguma darbuotojų yra žymiai konservatyvesni, lojalesni, mažiau linkę rizikuoti, labiau saugo ir vertina savo darbo vietą, todėl juos motyvuoti keisti darbą yra sudėtingiau“, – sakė N. Songinaitė.


Pasak N. Songinaitės, nors šiuo metu šalyje yra daug daugiau laisvų, darbo ieškančių žmonių, tačiau tyrime dalyvavusios įmonės teigė, kad gerų specialistų labai trūksta, nes dauguma laisvų kandidatų neturi reikiamų įgūdžių, specifinių savybių ar patirties. Todėl šiuo metu įmonėms ypač svarbu turėti išsamią informaciją apie darbo rinką ir atlyginimų valdymą.


„Tam, kad įmonės būtų konkurencingos ir galėtų pritraukti norimus kandidatus, nepakanka žinoti tik atlyginimų vidurkių. Situaciją palengvina išsami analizė apie atlyginimus tame regione, kur jos veikia, kaip apmokamos atskiros pareigybės, kaip keičiasi atlyginimų paketas priklausomai nuo veiklos sektoriaus“, – sakė N. Songinaitė.


Tyrimas „Atlyginimų pokyčiai 2010-aisiais buvo atliktas 2010 m. sausio mėnesį. Juo buvo siekiama išsiaiškinti, kokie iššūkiai laukia žmogiškųjų ištekliu valdymo srityje dirbančių vadovų ir kokių priemonių bus imtasi valdant atlyginimų biudžetus. Tyrime dalyvavo 142 stambios ir vidutinio dydžio Lietuvos įmonės.


 


DELFI


 

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!