Valstybės tarnautojų etikos kodeksas turi tapti „realiu vėzdu“

Pasak Seimo Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų partijos frakcijai priklausančios Agnės Bilotaitės, nuo 2003-ųjų buvo parengti ir svarstomi du valstybės tarnautojų elgesio kodeksų projektai, tačiau abu jie „užsigulėjo“ Seimo komitetuose.

G.Kalinausko teigimu, tiriant korumpuotų valstybės tarnautojų veiklą dažnai susiduriama su pasiaiškinimais, esą „to nėra parašyta, to nėra pasakyta, aš nežinojau, man taip neatrodo ir taip toliau“.

„Dažnai valstybės tarnautojai elgiasi gal ir neetiškai, gal ir labai nekorektiškai, bet Valstybės tarnybos įstatyme to nėra prašyta, tada prasideda diskusijos ir ginčai. (…) Sunku tada kažką ir įrodyti“, – kalbėjo premjero patarėjas.

Tuo metu pasak A.Bilotaitės, etikos kodeksas apibrėžtų, kaip valstybės tarnautojas gali elgtis ne tik viešajame, bet ir privačiame gyvenime.

Parlamentarės teigimu, apklausos rodo, jog Lietuvos gyventojai linkę pritarti griežtoms priemonėms valdininkų ir politikų etikai kelti.

Šiuo metu dirba ir šiais metais sudaryta Seimo narių ir ekspertų darbo grupė, turinti parengti naują valstybės tarnautojų elgesio kodekso variantą, kurį tikimasi priimti Seime.

l.rytas


 


 

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!