Kitais metais prognozuojama mažesnė bedarbystė

Optimizmo ateinantiems metams teikia naujausi statistiniai duomenys – pastarosios savaitės pasižymėjo tuo, kad nedarbo augimo tempai mažėjo. Pastarąjį pusmetį atleista mažiau darbuotojų ir sumažėjo darbo netekusių žmonių (per 27 proc.). Be to, LDB numato, kad įmonės daugiau nebemažins darbuotojų, nes sunkmečio sąlygoms jau buvo pasiektas optimalus dirbančiųjų skaičius.


Didelę įtaką darbo rinkai turi tikslingai naudojamos Europos Sąjungos Socialinio fondo ir Europos prisitaikymo prie globalizacijos padarinių fondo lėšos. Į projektus, finansuojamus šių fondų, per metus buvo nukreipta per 50 tūkst. darbo netekusių žmonių.


„Džiugina ir tai, kad daugumai darbo netekusių žmonių, kuriuos darbo biržos šiemet paskatino dalyvauti tokiuose projektuose, pavyko surasti ilgalaikį darbą. Laikinai padirbėję įmonėse, kurios dalyvauja Europos Sąjungos finansuojamose užimtumo skatinimo programose, neretai žmonės liko ir toliau dirbti pas tą patį darbdavį“, – teigė Albertas Šlekys, laikinasis Lietuvos darbo biržos vadovas.


Prognozuojama, kad kitais metais nedarbo augimui pasaulinė finansų krizė įtakos neturės. Jau dabar privačios įmonės rodo atsigavimo ženklus, todėl tikimasi, kad kitais metais tokių bendrovių bus dar daugiau. Kaip rodo praktika, pirmaisiais ūkio atsigavimo metais verslininkų lūkesčiai vis dar būna prislopinti, jie atsargiai priima naujus darbuotojus. Dažna priežastis, kodėl neskubama to daryti, yra ta, jog baiminamasi atleidimo išlaidų, jei pasikartotų nuosmukis.


Nedarbo lygio mažinimas kitais metais bus prioritetinis Vyriausybės, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos ir Lietuvos darbo biržos uždavinys.


 


 


LDB informacija


www.ldb.lt


 

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!