Nemokamų atostogų – surištomis rankomis

Pasirinkimas: atleidimas ar atostogos

Kaip teigia L. Narkienė, ilgų nemokamų atostogų veikiausiai bus išleidžiami ne patruliai, bet tyrėjai ir kiti pareigūnai. Likusieji nebesusidoros su didžiuliu darbo krūviu. „Jau dabar vienam tyrėjui per mėnesį tenka tirti nuo 20 iki 40 bylų. Kas bus, jeigu jam dar pridės atostogų išėjusio kolegos bylas?“ – nerimavo pirmininkė.Nejaugi finansinė situacija tokia bloga, kad policininkai gali būti skatinami ar net verčiami tris mėnesius atostogauti už dyką? Tuo abejojančiuosius L. Narkienė patikino: policijos sistemos finansavimas mažinamas drastiškai. Pasak jos, svarstoma tokia alternatyva – atleisti 900 pareigūnų, kaip planuota, ar policininkus kuo ilgesniam laikui išvaryti nemokamų atostogų. Kad nereikėtų atleidinėti apie 14 tūkstančių pareigūnų, kitąmet kiekvienas turėtų išeiti nemokamų atostogų po 16 dienų per metus. „Kodėl gi policininko neišleidus nemokamų atostogų trims mėnesiams, jeigu jis sutinka. Už sutaupytus pinigus jo kolegos galėtų nusipirkti kuro nuvykti į įvykio vietą “, – taupymo peripetijas aiškino L. Narkienė. Policijos departamentas prie VRM ir Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato vadovai teigia, kad profesinė sąjunga be reikalo triukšmauja.



Policininkus smaugia paskolos

L. Narkienė nemano, kad tarp policininkų atsiras tik vienas kitas, pasiryžęs nelegaliai uždarbiauti svetur. Pasak profesinės sąjungos vadovės, daug jų pasiėmę paskolas. Dabar, kai pareigūnų atlyginimai sumažėjo, mokesčiai bankams jiems tampa nepakeliama našta. O Europos šalyse ekonomika atsigauna, vadinasi, daugės darbo vietų. „Policininkai, kaip ir kiti Lietuvos gyventojai, pasinaudos galimybę užsidirbti. Keli mano kolegos šią vasarą per atostogas buvo išvažiavę į Norvegiją aviečių skinti. Sakė, kad apsimokėjo“, – kalbėjo profesinės sąjungos pirmininkė.L. Narkienė įsitikinusi, kad policininkai neturėtų būti skatinami pasiimti tokių ilgų nemokamų atostogų. Apie tai ji kalbėjosi su Policijos departamento prie VRM Personalo skyriaus vadovais, tačiau buvo patikinta, kad be reikalo nerimauja.
„Jeigu visi nematysim realios situacijos ir tylėsim, nusikalstamumas tik augs. Tiesą sakant, jau dabar banditai vis labiau įžūlėja. Kaip manot, kodėl aš ir daugelis mano kolegių vaikšto be jokių papuošalų. Kai kurios net sutuoktuvių žiedų nenešioja. Ogi todėl, kad pas mus gatvėse nesaugu net vidury dienos“, – kalbėjo L. Narkienė.

Taip paprastai neišleidžia

Policijos departamento Personalo valdybos laikinasis viršininkas Dainius Kibildis „Sekundei“ teigė, kad teisės aktai pareigūnams numato galimybę pasiimti iki trijų mėnesių nemokamų atostogų. Per tą laiką turi būti išsaugoma jo darbo vietą ir visos socialinės garantijos. Tačiau Policijos departamentas neturi informacijos, kad pareigūnai prašytų išleidžiami tokių ilgų atostogų.

„Jei ir prašytų, tai nereiškia, kad visus norinčiuosius pradėtume išleidinėti. Pareigūną išleisti ar ne, gali spręsti tik įstaigos vadovas. Jis privalo įvertinti, ar bus užtikrintas policijos funkcijų vykdymas, ar kitiems darbuotojams nepadidės darbo krūvis ir nereikės mokėti už viršvalandžius. Neturiu žinių, kad bent vienas pareigūnas būtų išleistas tris mėnesius nemokamai atostogauti. Tiesa, kalbama apie tam tikrų žmonių tokius ketinimus, bet tik tiek“, – kalbėjo D. Kibildis.
Jo manymu, profsąjunga šūkauja be reikalo. Laikinai Personalo valdybos viršininko pareigas einantis D. Kibildis sakė, kad bendru sutarimu su policijos komisariatų vadovais, profesinėmis sąjungomis įstaigose nemokamų atostogų po kelias dienas leidžiami administravimo padalinių darbuotojai, tačiau ne patruliai. D. Kibildis neneigė, kad policijai tenka spręsti, kaip su turimais pinigais išgyventi. Jis patvirtino, kad kaip viena iš alternatyvų svarstoma galimybė išlaikyti tą patį darbuotojų skaičių nemokamų atostogų sąskaita, tačiau kalbama ne apie trijų mėnesių nemokamas atostogas. Jis teigė, kad artimiausiu metu Policijos departamentas parengs ir išplatins raštą su paaiškinimu dėl atostogų, kad nekiltų nereikalingų aistrų.

Komisariato vadovas stebisi

Rimantas Bobinas, Panevėžio apskrities policijos komisariato viršininkas:

„Nė vienas pareigūnas neskatinamas, o juo labiau neverčiamas pasiimti tris mėnesius nemokamų atostogų. Jeigu kuris nors pareigūnas galvoja važiuoti uždarbiauti į užsienį, čia – jo reikalas. Aš dar nė vieno neišleidau tokiam ilgam laikotarpiui ir niekas manęs to neprašė.
Išleisti darbuotojus tokių ilgų atostogų būtų finansiškai nenaudinga, nes kitiems reikėtų mokėti už viršvalandžius. Nežinau, iš kur ponia L. Narkienė traukia tokią informaciją. Beje, su manimi ji apie tai nekalbėjo“.

Darius Staškevičius, advokatės padėjėjas:

„Panevėžio policijos darbuotojų profesinės sąjungos vadovė konsultavosi, ar pareigūnai gali išvykti dirbti į užsienį. Atsakymas vienareikšmiškas – negali. Jiems tai draudžia Statutas. Ten labai aiškiai parašyta, kad pareigūnas negali gauti pajamų, susijusių su darbo santykiais, iš kitų šaltinių. Yra numatyti tik tam tikri atvejai, kai jie gali gauti autorinį atlyginimą. Braškes skinti, kasti griovus ar darbuotis statybose pareigūnai legaliai negali. Jeigu jie tai daro nelegaliai, tampa įstatymų pažeidėjais“.

„Sekundė”   2009 rugpjūčio mėn. 30 d.

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!