Prasižengusiems tarnautojams – viešumas ir griežtesnė atsakomybė

Teisingumo ministro Remigijaus Šimašiaus siūlymu pritarta, kad iki šiol neviešinta informacija apie valstybės institucijose padarytus nusižengimus būtų skelbiama viešai. Internete privalės būti skelbiamos visos Seimo kontrolierių ir Valstybės kontrolės pažymos, taip pat įsiteisėję teismų sprendimai ir atskirosios nutartys, kuriuose konstatuojami valstybės institucijose padaryti nusižengimai. Informacija bus skelbiama Seimo ir Valstybės kontrolės, Nacionalinės teismų administracijos ir pačių institucijų, kurių atžvilgiu tokie sprendimai priimti, interneto svetainėse. Greta privalės būti skelbiamos ir ataskaitos apie tai, kokių priemonių nusižengimus padariusių institucijų vadovai ėmėsi nustatytiems pažeidimams pašalinti ar kaltiems asmenims nubausti.


Iki šiol neviešinus šios informacijos neretai kalti asmenys likdavo nenubausti arba jiems būdavo paskiriamos minimalios nuobaudos. Minėtos nuostatos padės padidinti valstybės institucijų veiklos skaidrumą ir nusižengimų prevenciją.


Šalia viešumo didinimo nutarta griežtinti ir valstybės tarnautojų materialinę atsakomybę už tyčia padarytus pažeidimus. Valstybės tarnybos įstatyme nutarta įtvirtinti, jog iš tokius pažeidimus padariusių tarnautojų valstybė galės išieškoti visą žalos sumą. Iki šiol buvo numatyta, kad už tyčia padarytus pažeidimus valst! ybės institucijos iš tarnautojo gali išsireikalauti ne didesnę n 9 jo vidutinio darbo užmokesčio dydžių kompensaciją.
Siekiant užtikrinti atsakingesnį valstybės lėšų ir turto naudojimą, kartu pritarta siūlymui šiurkščiam tarnybiniam nusižengimui prilyginti valstybės lėšų ir turto apskaitos, valdymo, naudojimo bei disponavimo juo pažeidimus, turėjusius įtakos institucijos finansinių ataskaitų duomenų teisingumui. Tokiu būdu norima užtikrinti, kad tarnautojai už tokius pažeidimus neišvengtų atsakomybės, o institucijos atsakingai ir efektyviai naudotų joms patikėtą turtą ir skiriamas biudžeto lėšas.


Šiems teisės aktų pakeitimams pritarusi Vyriausybė rudens sesijoje juos teiks svarstyti Seimui.


 


 


LR Teisingumo ministerijos


informacija


 

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!