Taupymo planai gali pažeisti įstatymus

Baimė neatostogauti


Rasa Jasmontienė, Švietimo darbuotojų profsąjungų susivienijimo pirmininkė, „Šiaulių kraštui“ sakė, kad planai išleisti mokytojus nemokamų atostogų, slepiami. Mokytojai esą skambina, guodžiasi, bet nesako mokyklų pavadinimų.


„Šiaulių kraštas“ skambino keliolikos mokyklų vadovams, bet nė vienas tvirtai neatsakė — eis mokyklos mokytojai atostogauti ar ne. Tokia galimybė įrašyta į kai kurių mokyklų taupymo planus.


Birutė Cironkienė, Aukštabalio pradinės mokyklos direktorė, sakė, kad būtinybė išleisti mokytojus ir darbuotojus tokių atostogų gali atsirasti: „Mokyklos biudžetas skylėtas. Jei teks atostogauti, pirmiausia pati išeisiu, nes yra žmonių, kurie gauna minimumą“.


Romas Senkus, Rėkyvos pagrindinės mokyklos direktorius sakė irgi lauksiąs vasaros ir antrojo pusmečio, tada ir spręs.


O Dubijos pagrindinės mokyklos direktorė Dainė Bagdonaitė kirste nukirto: „Neplanuoju tokių atostogų ir net nesapnuoju. Kol kas įsitenkame“.


Medelyno pagrindinės mokyklos direktoriaus Stanislovo Nauronio teigimu, reikia ieškoti vidinių rezervų išsilaikyti, nes aptarnaujantis personalas gauna tik minimumą.


Ingridos Kuolienės, „Santarvės“ vidurinės mokyklos direktorės žodžiais, nemokamos atostogos darbuotojams būtų skriauda.


„Saulės“ pradinės mokyklos vadovė Regina Miežienė sakė, jog taupymo programoje atostogų galimybė yra numatyta, jeigu kas to norėtų: “Bet tokių neatsiranda“.


Bet mokytojai mums atviravo: pirmiausia pavyzdį, išeidama neapmokamų atostogų, tegu parodo pati mokyklos administracija. Nes mokyklų vadovai iki šiol gauna ne tik atlyginimus, bet ir priedus prie atlyginimų, nepriklausomai nuo sunkios finansinės padėties.


Nors ant kiekvieno kampo kalbama apie taupymą, pasak R. Jasmontienės, švietimo sistemoje taupymo kryptys yra nesuvaldomos: „Lėšos yra plaunamos įvairiuose brangiuose kursuose, kurių kelios valandos kainuoja apie šimtas litų žmogui. Ar negalima sustabdyti kai kurių brangių programų, nuolatinio jų kaitaliojimo? Bet Švietimo ministerija mūsų tarsi negirdėtų“.


Taupymo planai


Savivaldybės Finansų skyrius iš mokyklų dabar renka planus, kaip bus taupomos lėšos.


Pasak skyriaus vadovės Kazimieros Daujotienės, kai kurių mokyklų planuose yra įrašytos nemokamos atostogos, nes darbo užmokesčio fondą reikia sumažinti 9 procentais. Numatyta ir kitų taupymo būdų.


Mokytojams gali būti nemokamas arba sumažintas priedas už pavadavimą. Kai kur atostogų bus išleisti antraeilininkai ar techniniai darbuotojai.


Roma Atkočiūnienė, Dailės galerijos direktorė sakė, jog jų taupymo plane yra įrašyta eilutė — „nemokamos atostogos“. “Su darbuotojais dėl to dar bus kalbamasi“, — sakė direktorė.


Atostogų ruošiasi ir bibliotekininkai, bet jų nedaug, nes daugelis dėl savo atlyginimų to negali sau leisti.


„Prašymai“ leisti 5 dienų nemokamų atostogų rašomi ir Savivaldybės skyriuose. Personalo skyriaus vedėja Edita Čičelienė sako, kad žmonės turėtų būti geranoriški ir suprasti situaciją. Nemokamos atostogos numatytos profsąjungos ir administracijos kolektyvinėje sutartyje.


Daugėja skundų


Pagal Darbo kodeksą nemkamos atostogos gali būti skiriamos tik darbuotojo prašymu ir tik tam tikrais atvejais (pavyzdžiui, auginantiems vaiką iki keturiolikos metų; auginantiems neįgalų vaiką iki aštuoniolikos metų; neįgaliajam ir ktitais atvejais).


Pasak Zenono Griguolos, Valstybinės darbo inspekcijos Šiaulių skyriaus vedėjo, jei nėra kolektyvinės sutarties, kuri numatytų nemokamas atostogas, reikalauti, kad darbuotojas išeitų atostogų — pažeidimas, neteisėtas veiksmas.


Bet daugėja ir kitokių pažeidimų: 85 procentai skundų šiu metu yra dėl atlyginimų ar išeitinių kompensacijų neišmokėjimo, dėl darbo sutarčių sudarymo ir nutraukimo.


Palyginti su 2008 metų pirmaisiais dviem mėnesiais skundų apskrityje padaugėjo 30 procentų. Pernai gauti 85 skundai, šiemet jau 110. 24 įmonėms surašyti protokolai dėl nelegalaus darbo, iškeltos penkios administracinės bylos.


„Darbo sutartį sudaryti buvo pavėluota viena diena. Statybos objekte nesudarytos sąlygos vidaus apdailos darbams. Liepta dažyti šlapias sienas, dirbti viršvalandžius ir poilsio dienomis. O jei atsisakai, kaišioja pasirašyti baudos raštus. Išėjau iš darbo, bet su manimi neatsiskaito“.


„Prašau ištirti direktoriaus veiklą. Išnaudoja žmones ir neatsiskaito. Atleista esu jau dvi savaitės, bet neatsiskaityta. Kai išėjau, direktorius paprašė padirbėti neoficialiai ir pažadėjo už viską atsilyginti. Bet neatsiskaito“.


„Kai įsidarbinau, paprašiau normalaus avanso. Dirbau ir poilsio, ir švenčių dienomis, viršvalandžius. Kai paprašiau atsiskaityti, direktorius pareiškė apie viršvalandžius ir poilsio dienas nieko nežinąs“.


Tokių ir panašių skundų daugėja. Z. Griguolos teigimu, juos tirti nelengva: „Dar nesu sutikęs darbdavio, kuris prisipažintų padaręs nusižengimą“.


Šaltinis: http://www.skrastas.lt/?data=2009-03-30&rub=1065924812&id=1238176533


 


Petras BALČIŪNAS, „Šiaulių kraštas“

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!