Seimo kontrolieriui pateikta informacija apie visagino mokyklų reorganizavimą

Jis siekia ištirti, ar nusprendžiant pertvarkyti mokyklas atsižvelgta į vietos bendruomenės interesus ir ar suteikta gyventojams visa reikiama ir prašoma informacija, ar nepažeistos žmonių teisės į gerą viešąjį administravimą.


Seimo kontrolierius domėsis, dėl kokių priežasčių buvo nuspręsta reorganizuoti šias mokyklas. “Taip pat kyla abejonių, ar savivaldybių atstovai, prieš priimdami tokį gyventojams svarbų ir opų spendimą, apskritai su jais apie tai diskutavo, ar ieškojo visiems priimtinų sprendimo būdų. Akivaizdu, kad vienašalis sprendimas, kaip, panašu, atsitiko šiuo atveju, nėra tinkamas sprendimo būdas”, – sakė A. Normantas.


Trečiadienį Seimo kontrolieriaus tarnyboje lankėsi Aukštaitijos švietimo darbuotojų profesinių sąjungų susivienijimo konsultantas Romas Turonis. Jis susitiko su kontrolieriaus patarėju Martynu Vasiliausku. R. Turonis patarėjui išsamiai papasakojo apie susidariusią situaciją Visagino švietimo sistemoje ir bendruomenės protestus prieš miesto tarybos sprendimus.


Nemaloniausias šioje visoje istorijoje – miesto mero V. Račkausko elgesys: mokytojams, tėvams, vaikams meras sako vieną, kad po reorganizacijos beveik niekas nesikeis, tik mokyklų vadovai. Visi kiti dirbs ir mokysis ten pat kur ir anksčiau. Tačiau Vyriausybės atstovui Utenos apskrityje Algirdui Petrikui teigiama visai kas kita: labai brangu šildyti tiek pastatų, todėl būtina bent iš vieno pastato visus iškeldinti. „Kada miesto meras sako tiesą? Ar švietimo bendruomenė nenusipelno žinoti tikrų mokyklų reorganizavimo priežasčių ir pasekmių?,“ – retoriškai klausė M. Vasiliausko profsąjungos konsultantas. 


Patarėjas patikino profsąjungų atstovą, kad informacija bus nuodugniai ištirta ir Seimo kontrolierius priims atitinkamus sprendimus. Tiesa, Seimo kontrolierius netirs teisinių miesto tarybos sprendimų aspektų – tai neįeina į jo funkcijas. Jis nagrinės, ar nepažeisti atstovaujamosios demokratijos, viešumo, sprendimų priėmimo skaidrumo principai. Bus aiškinamasi, ar buvo konsultuojamasi su suinteresuotomis grupėmis, ar vyko socialinis dialogas, ar buvo ieškota kompromisų.


 


AŠDPS informacija

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!