Žūčių darbo vietose mažėja

Nelaimių darbe sumažėjo beveik visose ekonominės veiklos srityse, taip pat beveik visose apskrityse. Per paskutiniuosius trejus metus mirtinų nelamingų atsitikimų darbe skaičius kito mažėjančiai: nuo 118 įvykių 2005 m., 108 – 2006 m., 101 – 2007 m. ir, negalutiniais duomenimis, iki 78 – pernai.


Saugaus darbo kultūra, profesinės rizikos vertinimas kiekvienoje darbo vietoje reiškia daugelį išsaugotų gyvybių ir nesužalotų likimų. Labai svarbu, kad sprendžiant šiuos klausimus nuošalyje neliktų darbuotojai, jų atstovai. Valstybinė darbo inspekcija skatina ir ragina kiekvieną darbdavį įmonėje palaikyti bei plėtoti socialinį dialogą, nes tik drauge tariantis socialinis klimatas ir ekonominė nauda taps lygiaverčiai ir duos visapusiai geriausią rezultatą.


Jokios kompensacijos už blogas darbo sąlygas nėra saugaus darbo kultūros dalis – darbuotojo sveikata nėra prekė ir negali būti perkama. Veikti reikia ta linkme, kad būtų įgyvendinama konstitucinė teisė dirbti saugiomis ir sveikatai nekenksmingomis sąlygomis visur ir visada.


Valstybinė darbo inspekcija primena, kad ji yra atvira tiek darbdavius ar darbuotojus atstovaujančioms organizacijoms, tiek atskiriems darbdaviams ar darbuotojams, kurie visada gali kreiptis į inspektorius ir Valstybinės darbo inspekcijos administracijoje, ir teritoriniuose skyriuose apskrityse. Europos saugos ir sveikatos darbe agentūros Lietuvos ryšių punktas, veikiantis Valstybinėje darbo inspekcijoje, plėtodamas europinę saugių darbo vietų iniciatyvą, taip pat gali šia tema pasiūlyti įvairios naudingos literatūros; praktinių patarimų, konsultacijų galima rasti tiek jo tinklalapyje http://lt.osha.europa.eu , tiek Valstybinės darbo inspekcijos svetainėje www.vdi.lt.


 


Valstybinės darbo inspekcijos informacija

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!