Toliau vyksta diskusijos dėl sodros biudžeto

Pasak Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos atstovo taryboje Algirdo Raukos, išplėstiniame posėdyje nutarta Vyriausybei siūlyti atsisakyti 1 proc. didinti Sodros įmokų tarifą darbuotojams. Vietoj to pateikti jai keletą kitų išeičių, padėsiančių „užlopyti“ biudžeto skylę, atsiradusią dėl valstybės prisiimtų per didelių socialinių įsipareigojimų.


 


Vienas iš siūlymų – didinti apsidraudusiųjų socialiniu draudimu, t.y. apmokestinti tuos darbuotojus, kurie iki šiol nemoka Sodrai, tai – ūkininkai, dirbantys pagal patentus, autorines sutartis, gaunantys honorarus. Jeigu nepavyktų rasti kitų šaltinių, taryba nusprendė siūlyti laikinai pristabdyti pervedimus iš Sodros biudžeto į privačius pensijų fondus. „Metams ar dvejiems nuo 5,5 proc. į fondus pervedinėti 2,5 proc., tiek, kiek buvo numatyta pačioje pensijų reformos pradžioje“, – LP sakė A.Rauka.


 


Posėdyje pranešimus skaitė Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos sekretorė Audronė Morkūnienė, Vertybinių popierių komisijos pirmininkė Vilija Nausėdaitė. Tačiau, anot pašnekovo, susirinkusieji neišgirdo to, ką norėjo išgirsti: apie dabartinę situaciją fonduose, mokesčių administravimą, ko galima laukti ateityje. „A.Morkūnienė kalbėjo apie pensijų reformos istoriją, o V.Nausėdaitė – apie žalą žmonėms, jeigu mokėjimai į tuos fondus bus pristabdyti ir pan.“, – sakė A.Rauka. 


 


Sodros tarybos posėdyje taip pat kalbėta, kad reikia daugiau informacijos žmonėms, taip pat nuspręsta kas pusę metų tarybai teikti ataskaitas apie situaciją pensijų fonduose.


 


LP primena, kad spalio 15 dienos tarybos posėdžio metu svarstytas Sodros biudžetas, į kurį įtrauktos pajamos, gautos vienu proc., iki 4, padidinus įmokų tarifą darbuotojams. Nepaisant profesinių sąjungų atstovų pasipiktinimo ir siūlymo pirma šį klausimą apsvarstyti Trišalėje taryboje, jau kitą dieną Vyriausybė pritarė Sodros biudžeto projektui.


 


Kilę protestai lyg ir atšaldė valdžios norą biudžeto „skyles“ lopyti darbuotojų sąskaita, Premjeras susitiko su profsąjungų atstovais, prasidėjo diskusijos Trišalėje taryboje, tačiau deryboms dar nepasibaigus biudžeto projektas atsidūrė Seime. Tą pačią dieną, kai Sodros taryba neeiliniame posėdyje priėmė sprendimą nebesiūlyti 1 proc. didinti įmokų tarifo, o ieškoti kitų šaltinių.


Tačiau Seimas net nesiėmė projekto svarstyti. 


 


(RMP)


Šaltinis: www.lprofsajungos.lt

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!