Bendradarbiavimas duoda naudos

Pasak jos, kartu su Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos Kauno regioninio centro pirmininku Ramūnu Narbutu jiems teko nemažai padirbėti su darbuotojais, o vėliau ir su darbdaviais.


„Mano kaimynai dirba šioje įmonėje, jie kreipėsi į mane klausdami, kaip įkurti profesinę sąjungą, o Ramūnas kaip tik pradėjo bendrauti su norvegais. Pasirodė, kad jie yra iš profesinės sąjungos, kuriai priklauso ir „Kitrono“ pagrindinių akcininkų įmonės Norvegijoje profsąjunga“, – LP pasakojo Dalia.


 


Pasirodė, kad būtent faktas apie ryšį su gimininga profsąjunga Norvegijoje „apramino“ Lietuvos bendrovės vadovus, kurie iš pradžių nenorėjo nieko girdėti apie profsąjungą. „Jie bandė įrodinėti, kad bendrovėje yra darbo taryba ir profesinės sąjungos jiems nereikia, – toliau pasakoja D.Vilimaitė. – Tačiau, kaip paaiškėjo, darbo taryba taip ir nebuvo iki galo įsteigta. Ir tik tada, kai vadovai sužinojo, kad mes turime ryšių su norvegais, pagaliau leido įmonės patalpose tarp pamainų surengti darbuotojų susirinkimą, kuriame ir buvo įsteigta profesinė sąjunga“.


 


Taip norvegų profsąjungų autoriteto pagalba naujos profsąjungos atsiradimo kelias tapo paprastesnis. Mat Norvegijoje, pasak Dalios, profsąjungos atstovai dalyvauja įmonių valdyme, t.y. jų atstovai yra įmonių valdybų nariai. „Tai yra vienas iš pavyzdžių, kai bendradarbiaujant su kitų šalių profsąjungomis, galima šiek tiek „pasilengvinti“ gyvenimą“, – teigė ji.


 


Problema iškilo tik tuomet, kai reikėjo išsirinkti pirmininką. Nė vienas iš narių nenorėjo, kad šias pareigas prisiimtu bendrovėje dirbantis žmogus. Todėl laikinai profsąjungai pirmininkaus pati D.Vilimaitė. „Kokius metus, kol „užauginsim“ pirmininką“, – sakė ji.


 


Susirinkime balsuota ir dėl stojimo į šakinę organizaciją. Pasirinkta ta, kuri labiausiai atitinka jų įmonės veiklos pobūdį – Lietuvos radioelektronikos pramonės profsąjungų organizacijų federacija (LRPPOF). Naujoji organizacija taip pat įstojo ir į LPSK Kauno regioninį centrą.


 


Steigimo susirinkime dalyvavo ir Kaune viešintys bei dokumentinį filmą apie Lietuvos profesines sąjungas kuriantys Norvegijos profesinių sąjungų centro „Fellesforbundet“ atstovai.


 


Na, o pirmasis naujos profsąjungos darbas – kolektyvinės sutarties sudarymas. Beje, anksčiau bandytos kurti darbo tarybos tikslas taip pat buvo kolektyvinė sutartis, tačiau jos projekte nebuvo nė vieno punkto, kurį norėjo į ją įtraukti darbuotojai.


 


Primename, jog LRPPOF ir LPSK Kauno regioninis centras yra sudarę bendradarbiavimo sutartis.


 


(RMP)


Šaltinis: www.lpsk.lt

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!