Valdžia raginama sparčiau mažinti darbo apmokestinimą lietuvoje

Kreipimesi reiškiamas susirūpinimas, kad “darbo apmokestinimas tebėra esminis kliuvinys Lietuvoje kurti gerovę ir kelti Lietuvos įmonių konkurencingumą”. Asociacijų atstovai apgailestauja, kad dėl aukšto apmokestinimo didžioji Lietuvos darbuotojų darbo rezultatų dalis atitenka ne jiems patiems, o dėl “Sodros” lubų nebuvimo geriausiai apmokamos darbo vietos ir tarptautinių įmonių centrinės ar regioninės būstinės steigiamos ne Lietuvoje, o kaimyninėse valstybėse.


“Tai neigiamai veikia investuotojų ketinimus investuoti Lietuvoje, darbuotojų gaunamų pajamų augimą ir jų planus dirbti Lietuvoje bei šešėlinio ar pusiau šešėlinio verslo motyvaciją ir galimybes legalizuoti savo veiklą. Taip galiausiai nukenčia Lietuvos ekonomika, o kartu ir visi joje dirbantys, ir ne tik daug uždirbantys, asmenys bei nacionalinis ir socialinio draudimo biudžetai,” – teigia kreipimosi iniciatoriai.


Verslo ir profsąjungų atstovai yra įsitikinę, jog Lietuvai jau artimiausiu metu būtina toliau mažinti GMP tarifą ir nustatyti “Sodros” lubas. Pastarajai nuostatai Lietuvos profesinių sąjungų konfederacija nepritarė.


Kreipimesi siūloma: sumažinti GMP tarifą iki 20 proc. ne vėliau kaip nuo 2008 m. sausio 1 d.; toliau mažinti ir suvienodinti GMP tarifą – iki 15 proc. ne vėliau kaip nuo 2009 m. sausio 1 d., jei 2007 m. ekonomika ir toliau augs bent 5 proc.; nustatyti įmokų “lubas” “Sodros” įmokoms ir neimti “Sodros” įmokų nuo atlyginimo, viršijančio 5 vidutinius darbo užmokesčius – nuo 2007 m. sausio 1 d.


“Dabar yra pats geriausias laikas spartinti pajamų mokesčio mažinimą, nes auganti ekonomika leidžia kompensuoti netgi galimai (nors ne būtinai) mažesnes biudžeto įplaukas, o pats biudžetas gali būti naudojamas efektyviau,”- rašoma kreipimesi.


Kreipimosi autorių teigimu, reikšmingas GMP sumažinimas iki 15 proc. leistų pasiekti esminio pagerėjimo pritraukiant investuotojus; dėl padidėjusių investicijų ir sumažėjusio mokesčio išaugtų darbuotojų pajamos; dėl šešėlinės veiklos legalizavimo ir ekonominės veiklos aktyvumo padidėtų GMP ir “Sodros” įmokų faktinė bazė, dėl mažesnio neapskaitomų pinigų poreikio padidėtų pridėtinės vertės mokesčio bazė.


Kreipimesi primenama, kad GMP tarifas Lietuvoje išlieka didesnis nei tolesniam mokesčių mažinimui pasiryžusiose kaimynėse Estijoje (23 proc.) ir Latvijoje (25 proc.), kai kuriose sparčiai augančiose naujosiose Europos Sąjungos valstybėse ir šalyse kandidatėse (pvz., Slovakija – 19 proc., Rumunija – 16 proc.) bei šalyse konkurentėse, kurios nėra Europos Sąjungos narės (Rusijoje – 13 proc.). LLRI ir “Deloitte & Touche” tyrimai rodo, kad ir mažas, ir didesnes pajamas gaunantis darbuotojas Lietuvoje GMP ir “Sodros” įmokomis yra apmokestinamas daugiau nei kitose regiono ir daugumoje Europos Sąjungos valstybėse.


Kreipimąsi pasirašiusių verslo asociacijų ir profsąjungų atstovai bei analitikai yra pasiruošę prisidėti atsakingoms institucijoms rengiant atitinkamus teisės aktų pakeitimus, skatinti legalią ekonominę veiklą ir propaguoti siūlomą Lietuvos mokesčių darbui mažinimą.


Kreipimąsi pasirašė: Lietuvos pramonininkų konfederacija, Lietuvos prekybos, pramonės ir amatų rūmų asociacija, Investuotojų forumas, Tarptautiniai prekybos rūmai ICC Lietuva, Finansų analitikų asociacija, asociacija “Žinių ekonomikos forumas”, Lietuvos laisvosios rinkos institutas, Lietuvos darbo federacija, Lietuvos profesinių sąjungų konfederacija, Lietuvos profesinė sąjunga “Solidarumas”, asociacija “American Chamber of Commerce in Lithuania”, asociacija “British Chamber of Commerce in Lithuania”.

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!