Nepatenkinti savivaldybės sprendimais dėl n.vilnios ir karoliniškių poliklinikų privatizavimo profsąjungininkai planuoja mitingą konstitucijos aikštėje

Nepatenkinta tokiu savivaldybės sprendimu kitą trečiadienį Lietuvos profesinių sąjungų konfederacija planuoja mitingą Konstitucijos aikštėje dėl neskaidraus ir galimai korumpuoto Naujosios Vilnios ir Karoliniškių poliklinikų perdavimo koncesininkams. Tą pačią dieną vyks savivaldybės tarybos posėdis, kuriame bus svarstomas dviejų sostinės poliklinikų perdavimas koncesijos pagrindu privatiems asmenims.


Šiandien profsąjungininkai kreipėsi į savivaldybę prašydami išduoti leidimą surengti mitingą Konstitucijos aikštėje.


Galimybių studijai dėl dviejų sostinės poliklinikų perdavimo koncesijos pagrindu privatiems asmenims antradienį pritarė savivaldybės Sveikatos ir aplinkos apsaugos komitetas. Lietuvos profesinių sąjungų konfederacija ir apie pastarąjį komiteto posėdį, kuriame pritarta galimybių studijai nebuvo informuota.


Šių metų pradžioje užsakyta galimybių studija tokiam perdavimui įvertinti prieš kelias savaites buvo viešai pristatyta savivaldybėje. Minėtą studiją atliko konsorciumas sudarytas iš UAB „Žabolis ir partneriai“, advokatų kontoros Lideika, Petrauskas, Valiūnas ir partneriai bei niekam nežinomos VšĮ Sveikatos priežiūros vertinimo nepriklausomos agentūros.


Slaugytojų profesinėms sąjungoms savivaldybė atsisako pateikti pirmąją galimybių studijos dalį, kurioje turėtų būti nurodyti motyvai ir analizė. Pateiktoje studijos antrojoje dalyje pateikiamos tik išvados, kurios, anot Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos, viena kitai prieštarauja.


Lietuvos profesinių sąjungų konfederacija kreipėsi į savivaldybę prašydama pateikti „Vilniaus miesto Naujosios Vilnios ir Karoliniškių poliklinikų veiklos ir (ar) ūkio priežiūros perleidimo privačiam subjektui galimybių studijos“ I ir II dalių nuorašus. Tačiau savivaldybė atsisako juos pateikti motyvuodama, kad minėtų dokumentų įsakymu nepatvirtino savivaldybės taryba.


Pasak Mariaus Dagio, Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos teisininko, toks motyvas verčia abejoti ar savivaldybė nori, jog miesto gyventojams aktualūs klausimai būtų sprendžiami viešai ir skaidriai.


„Savivaldybės tarybai patvirtinus galimybių studiją bus per vėlu ką nors keisti, nes priėmus sprendimą prasidės koncesininko paieškos, o ne konsultacijos su profsąjungomis, kaip racionaliau tą koncesiją įgyvendinti“, – teigia  Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos teisininkas.


Pasak M.Dagio, Naujosios Vilnios ir Karoliniškių poliklinikų perdavimas koncesininkui investicine prasme tiek savivaldybei, tiek ir poliklinikoms kainuotų daugiau, nei investicijos, kurios būtų atliekamos per savivaldybės kreditavimą ar garantiją.


„Studijos rengėjai nurodo, kad darbo užmokestis bus mažinimas 15 procentų ir tuo pat metu teigia, kad sveikatos priežiūros paslaugų apimtis nesikeis. Tokie teiginiai kertasi su logika, ypač atsižvelgiant į ženklų medicinos darbuotojų trūkumą ir būtinybę didinti jų darbo užmokestį“, – sako M.Dagys.

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!