“mažeikių naftos” profsąjunga: pasirašytas paskutinis derybinės grupės protokolas (atnaujinta)

Pasiekti kompromisai tik iš dalies tenkina profsąjungą, nes iškelti reikalavimai nėra visiškai patenkinti.


Antradienio pavakarę derybininkai sudėliojo galutinius taškus dėl trijų esminių kolektyvinės sutarties punktų – atlyginimų didinimo, išmokas už sveikatos atstatymą ir premijas.


Profsąjunga siūlė visiems įmonėms darbuotojams šiemet atlyginimus padidinti 4 proc., o ateinančius dvejus metus – po 6 proc., kad didesni atlyginimai padengtų infliaciją. Administracijos tai netenkino ir ji pasiūlė pareigybių apmokėjimą pagal Lietuvos rinkos tyrimus. Pagal šį siūlymą, darbo užmokestis bus keliamas ne visiems dirbantiesiems, o tik kai kurioms pareigybėms.


Dėl sveikatos atstatymo pašalpų darbininkų atstovai siūlė kiekvienam išeinančiam kasmetinių atostogų išmokėti vienodą vidutinio įmonės darbo užmokesčio dydžio – 3500 Lt – pašalpą. Po ilgų derybų, darbdaviui nesutikus su tokiu siūlymu, profsąjunga pateikė kitokį variantą – mokėti kiekvienam išmoką po 1000 Lt. Darbdavys sutiko, tik su kitokio dydžio suma – 900 Lt. „Mus tenkina ne išmokos dydis, bet tai, kad ją gaus kiekvienas darbuotojas“, – sakė profsąjungos pirmininkė Virginija Vilimienė.


Kompromisas rastas ir diskutuojant apie premijas dirbantiesiems, įmonei dirbant pelningai. Profsąjunga siūlė išmokas taikyti tuomet, kai įmonė gauna ne mažiau kaip 50 mln. litų metinio pelno. Darbdavys pasiūlė, tačiau nurodė gerokai didesnį pelno dydį. Profsąjunga neturėjo kitos išeities, kaip tik pritarti.


Gegužės 18 dieną turi būti pasirašytas paskutinis derybinės komisijos protokolas dėl naujos kolektyvinės sutarties. Šalių suderintas įmonės kolektyvinės sutarties projektas netrukus bus paviešintas visiems įmonės darbuotojams, po to pateiktas svarstyti gegužės 31-ąją įvyksiančioje darbuotojų Konferencijoje. Kitaip tariant, naujoji kolektyvinė sutartis bus atiduota darbuotojų teismui.


Jei Konferencijos delegatai nepritars pateiktam projektui, tai šalių atstovai, atsižvelgdami į nurodytas pastabas ir pasiūlymus, jį pataisys bei papildys ir per 15 dienų pakartotinai pateiks darbuotojų konferencijai svarstyti. Jei darbuotojų Konferencija pritars kolektyvinės sutarties projektui, šalių atstovai ne vėliau kaip per tris dienas kolektyvinę sutartį pasirašys.


Pakartotino svarstymo metu nepritarus kolektyvinės sutarties projektui, darbuotojų konferencija priims sprendimą pradėti kolektyvinės sutarties derybas iš naujo arba organizuoti kolektyvinį ginčą.


Apibendrindama derybų dėl kolektyvinės sutarties laikotarpį V. Vilimienė sakė, jog profsąjunga dėjo visas pastangas, kad būtų pasiektas kuo palankesnis sprendimas darbuotojams. Profesinės sąjungos lyderės teigimu, jei darbuotojai nepritartų kolektyvinės sutarties projektui, situaciją galima būtų traktuoti kaip kolektyvinį ginčą. Tuomet profsąjunga privalėtų reaguoti į darbuotojų reikalavimus bei ruoštis streikui. Tai reiškia, kad visi žmonės nedirbtų, kol nebūtų patenkinti iškelti reikalavimai arba bent priimti dirbantiesiems palankesni kompromisiniai sprendimai.


Darbuotojai streikuotų darbo metu. Atlyginimo darbdavys už tą laiką nemokėtų, tačiau organizatoriai – profsąjunga – savo nariais turėtų pasirūpinti, kad jie kaip galima mažiau finansiškai nukentėtų.

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!