“mažeikių naftos” darbuotojai pradeda protesto akcijas (atnaujinta)

AB „Mažeikių nafta“ profesinė sąjunga bendrovės valdybos pirmininkui Nerijui Eidukevičiui ir generaliniam direktoriui Paului Nelsonui Englishui balandžio 14 dieną pateikė reikalavimus dešimtadaliu didinti darbuotojų algas, mokėti pašalpas už sveikatos atstatymą bei premijas.


Buvo įspėta, kad atsakymo į juos profsąjunga lauks septynias dienas. Negavus teigiamo atsakymo balandžio 26-28 dienomis bus surengti  įspėjamieji mitingai. Jeigu nebus atsiliepta į pateiktus reikalavimus, streikas, laikantis LR Darbo kodekso nuostatų, bus paskelbtas po 40 dienų nuo reikalavimų įteikimo.


Pasak „Mažeikių naftos“ profsąjungos pirmininkės Virginijos Vilimienės, įspėjamuosius mitingus Mažeikiuose ruošiamasi surengti balandžio 26-28 dienomis neatsitiktinai, kadangi balandžio 28 dieną vyks bendrovės akcininkų susirinkimas.  


Antradienį įvyko „Mažeikių naftos“ profsąjungos ir bendrovės administracijos atstovų, kurie derasi dėl naujosios kolektyvinės sutarties, posėdis. Kaip sakė V.Vilimienė, susitikime administracijos atstovai pateikė savo pasiūlymus dėl premijų plano, pensinių fondų ir atlyginimų sureguliavimo įmonės darbuotojams. Tai reakcija į profsąjungos reikalavimus, kurie balandžio 14 d. buvo pateikti „Mažeikių naftos“ vadovui ir valdybos pirmininkui.


Anot V.Vilimienės, gautus pasiūlymus profesinė sąjunga išnagrinės ir kitame profsąjungininkų ir įmonės atstovų susitikime išsakys savo nuomonę.


Derybas dėl naujosios „Mažeikių naftos“ kolektyvinės sutarties planuojama baigti iki gegužės 15 dienos.

Profesinė sąjunga reikalauja, kad nuo šių metų birželio pradžios „Mažeikių naftos“ darbuotojams algos būtų didinamos 10 procentų. Taip pat reikalaujama, kad nuo balandžio 1 dienos darbuotojams, išeinantiems kasmetinių atostogų, būtų išmokama bendrovės vidutinio darbo užmokesčio dydžio sveikatos atstatymo pašalpa. „Mažeikių naftai“ pasiekus 50 mln. litų pelną ir akcininkų susirinkime patvirtinus pelno (nuostolio) ataskaitą, ne vėliau kaip per 20 darbo dienų darbuotojams turi būti išmokama bendrovės vidutinio darbo užmokesčio dydžio premija.


Lietuvos profesinių sąjungų konfederacija pritaria „Mažeikių naftos“ profsąjungos reikalavimams pateiktiems bendrovės vadovui ir valdybos pirmininkui. Didžiausias profesinių sąjungų centras palaikys mažeikiškius ir dalyvaus jų rengiamose protesto akcijose.

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!