Lpsk: vyriausybės pozicija dėl paslaugų direktyvos nepalanki darbuotojams

Pasak Artūro Černiausko, Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos (LPSK) pirmininko, Vyriausybės siūlymas į Paslaugų direktyvą įtraukti kilmės šalies principą yra nepalankus darbuotojams. „Toks valdžios atstovų siūlymas gina darbdavių teisę gauti dar didesnius pelnus, bet ne darbuotojų teisę gauti didesnį atlyginimą“, – teigia LPSK pirmininkas.


Įgyvendinus kilmės šalies principą būtų įtvirtinta teisė, kad bet kurios šalies darbdavys, atvykęs į kitą šalį su savo firma, medžiagomis, darbuotojais dirbtų ir teiktų paslaugas pagal įstatymus bei tvarką tos šalies, iš kurios atvyko.


Akivaizdu, kad taikant kilmės šalies principą vėl gerai uždirbs darbdavys, o darbuotojai galbūt gaus šiek tiek didesnį atlyginimą nei Lietuvoje, bet žymiai mažesnį nei vietiniai darbuotojai už tą patį darbą. Be to, jiems bus suteikiama ir mažiau socialinių garantijų, kurias Lietuvos darbdaviai dažnai dar ir „pamiršta“ teikti.


„Vyriausybė privalėtų keisti savo poziciją dėl Paslaugų direktyvos projekto ir siekti, kad ši direktyva būtų palanki visiems Lietuvos darbuotojams, o ne tik siaurai interesų grupei“, – sako A.Černiauskas.


Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos nuomone, Vyriausybė turėtų imtis priemonių, kad žmonės liktų Lietuvoje ir čia uždirbtų pakankamai, o jei jau yra galimybių, tai mūsų žmonės kitoje šalyje turėtų turėti tas pačias teises ir garantijas, kurias turi tos šalies gyventojai.

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!