Darbininkų antplūdis iš naujųjų es šalių neturėjo įtakos senbuvių darbo rinkoms

Europos Komisija konstatuoja, kad per pirmuosius narystės metus darbo ieškančių žmonių antplūdis iš naujųjų šalių į senąsias nebuvo toks didelis, kaip kai kurios šalys baiminosi.


Ataskaitą paskelbęs užimtumo reikalų komisaras Vladimiras Špidla teigia, kad  apribojimų netaikančių šalių – Airijos, Jungtinės Karalystės ir Švedijos – patirtis parodė, jog darbininkų antplūdis iš naujųjų ES šalių neturėjo jokios rimtesnės įtakos šių trijų valstybių darbo rinkoms.


Atvykusių iš Lenkijos, Lietuvos bei kitų valstybių darbininkų skaičius Airijoje sudaro 3,8 procento nuo darbingų airių skaičiaus, o Jungtinėje Karalystėje – nesiekia vieno procento nuo darbingų britų skaičiaus.


Vokietijoje, kuri taiko kvotų sistemą, paraiškų skaičius tik nežymiai viršijo kvotos dydį, o Italijoje kvotos net neišnaudojamos.


Komisaras V. Špidla pabrėžė, kad apribojimus taikančiose šalyse yra daugiau nelegalaus darbo ir fiktyvių įmonių steigimo atvejų.


Komisijos ataskaitą kovo mėnesį svarstys ES vadovų taryba, po ko kiekviena šalis turės apsispręsti, ar pratęs taikomus apribojimus.


Neoficialiais duomenimis nuo gegužės apribojimų gali atsisakyti Ispanija, Portugalija, Graikija ir Suomija.

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!