Pritarta siūlymui mma didinti iki 600 litų

Nuo kitų metų liepos 1 dienos darbuotojams, dirbantiems įmonėse, įstaigose ir organizacijose pagal darbo sutartis, minimalioji mėnesinė alga didės iki 600 litų (dabar galiojantis dydis 550 Lt, didės 9,09 procento) ir minimalus valandinis atlygis iki 3,58 lito (dabar galiojantis dydis 3,28 Lt, didės 9,1 procento).


Siūlymą didinti MMA iki 600 litų Socialinės apsaugos ir darbo ministerija socialiniams partneriams ir Trišalės tarybos sekretoriatui pateikė dar vasarą.


Lietuvos profesinių sąjungų konfederacija (LPSK) pritarė minimalios mėnesinės algos didinimui iki 600 litų ir siūlė MMA pakelti nuo kitų metų pradžios. Taip pat pasiūlė iki 326 litų padidinti ir neapmokestinamąjį pajamų dydį (NPD). Šiam siūlymui nepritarta ir nuspręsta šį klausimą toliau svarstyti.


LPSK pirmininko Artūro Černiausko teigimu, padidinus MMA į valstybės biudžetą bus surenkama daugiau lėšų ir taip būtų galima kompensuoti NPD padidinimą.


A.Černiausko nuomone, reikia kelti minimalią algą ir ji turėtų siekti pusę vidutinio mėnesinio darbo užmokesčio. Tuomet bus aišku, jeigu didėja vidutinis darbo užmokestis, tai didinama ir minimali mėnesinė alga.


„Minimalų darbo užmokestį būtina nuolat didinti. Lietuva neturi tapti tik pigios darbo jėgos šalimi. Tik nuolat didėjant atlyginimams išlaikysime savo šalyje mums reikiamus darbuotojus, be kurių neįmanoma mūsų šalies ekonomikos plėtra“, – sako socialinės apsaugos ir darbo ministrė Vilija Blinkevičiūtė.


Statistikos departamento duomenimis, 2004 m. spalio mėn. gaunančių minimalųjį darbo užmokestį ir mažiau (išskyrus darbuotojus, dirbančius individualiose įmonėse) buvo 186,7 tūkst. darbuotojų (arba 20 proc. visų darbuotojų).


Daugiausia darbuotojų, gaunančių MMA ir mažiau, dirbo viešbučių ir restoranų ekonominėje veikloje – 41,8 proc. visų darbuotojų; pašto ir pasiuntinių veikloje -30,7 proc.; žemės ūkyje medžioklėje ir miškininkystėje – 29,8 proc. Mažiausia tokių darbuotojų buvo elektros, dujų ir vandens tiekime bei viešajame valdyme – 1,9 proc.


Paskutinį kartą minimalus darbo užmokestis šalyje buvo padidintas nuo šių metų liepos – nuo 500 iki 550 litų.


Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos nuomone, MMA ir minimalaus valandinio atlygio padidinimas paspartins tolimesnį Lietuvos ūkio vidutinio darbo užmokesčio augimą, kuris atsilieka nuo BVP augimo tempų bei sumažins darbo užmokesčio skirtumus tarp Lietuvos ir kitų Europos Sąjungos šalių.


www.LPSK.lt

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!