Pirmasis bendras profsąjungų forumas

Į renginį kviesti šalies vadovai nepasirodė. Tik Vyriausybei atstovavo premjero patarėja Salomėja Girijotienė.


Apie darbo standartų liberalizavimą ir socialinių garantijų dimensiją pranešimus skaitė Seimo socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkas Algirdas Sysas, Laisvosios rinkos instituto viceprezidentas Remigijus Šimašius ir dr. doc. Romas Lazutka.


Seimo narys A.Sysas pristatė Darbo kodekso pataisas, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos pasiūlymus dėl paslaugų ir darbo laiko direktyvų bei pasiūlymus socialinei draudimo sistemai. A.Sysas paragino profsąjungininkus šiais klausimais aktyviau išreikšti savo poziciją ir teikti profsąjungų siūlymus.


Laisvosios rinkos instituto viceprezidentas R.Šimašius pranešime teigė, kad globalizacija, tai pirmiausia iššūkis darbdaviams. Anot jo, jeigu verslui nebus sudarytos sąlygos, tai ir darbuotojų algos nedidės. Darbdaviai perkels gamybą į pigesnes šalis.


„Liberalizavimo aspektu svarbu kokią jėgą turi darbuotojai ir darbdaviai“, – sakė R.Lazutka. Pasak jo, yra daug problemų socialinėje srityje. Maži atlyginimai, tai ir mažos pensijos, nes surenkama mažiau mokesčių į biudžetą.


Seimo narė Aldona Balsienė, Verslo darbdavių konfederacijos prezidentas Danas Arlauskas kalbėjo apie globalizacijos įtaką Lietuvos ūkio šakoms ir darbuotojų migraciją.


Pasak A.Balsienės, Lietuvoje profesinės sąjungos susiskaldžiusios, todėl joms sunku pasiekti užsibrėžtų tikslų. Ji teigė, kad per mažai dėmesio skiriama darbuotojų perkvalifikavimui, jų integracijai į darbo rinką. Seimo narė paragino profsąjungų atstovus aktyviai dirbti, kad būtų priimami darbuotojams palankūs įstatymai.


Verslo darbdavių konfederacijos prezidentas D.Arlauskas teigė, kad socialiniai partneriai kartu turi spausti Vyriausybę, šiai sprendžiant verslumo klausimą.
„Susėskime ir kartu bandykime ieškoti sprendimų, nes dažnai mūsų tikslai yra tie patys“, – sakė jis, siūlydamas profsąjungoms ir darbdaviams dirbti kartu.


Tarptautinės laisvųjų profesinių sąjungų konfederacijos koordinatorius Centrinei ir Rytų Europai  Hubertas Kambieras (Hubert Cambier), Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkas Artūras Černiauskas, profsąjungos „Solidarumas“ I – viceprezidentas Petras Grėbliauskas bei Lietuvos darbo federacijos generalinė sekretorė Janina Švedienė kalbėjo apie tarptautinių ir Lietuvos profesinių sąjungų misiją, viziją ir ateitį.


Forumo metu vyko diskusijos, o pabaigoje buvo priimta rezoliucija.


www.LPSK.lt

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!