Profsąjungininkai piketavo prie švedijos ambasados vilniuje

Piketo dalyviai laikė plakatus su užrašais: „Kur Jūsų garsioji švediška demokratija, ambasadore?“, „Pradėk derėtis dėl mūsų kolektyvinės sutarties, Švedija!“, „Pagarba profesinių sąjungų teisėms“, „Vieni įstatymai švedams, kiti lietuviams“.


Prieš kelias savaites ambasadorės Malin Karre nurodymu iš profsąjungos pirmininkės Sniegės Naku buvo paimti raktai nuo jos kabineto ir liepta išeiti. Profsąjungos vadovė dar nėra oficialiai atleista iš darbo, tačiau ambasados darbuotojams nurodyta, kad neįleistų S.Naku į Švedijos ambasados pastatą.


Ambasadoje veikiančios profesinės sąjungos pirmininkei S.Naku ambasadorė M.Karre pasiūlė išeiti iš darbo šalių susitarimu, tačiau S.Naku nesutinka.


Lietuvos Respublikos darbo įstatymai ir Tarptautinės darbo organizacijos (TDO) standartai numato, jog norint atleisti iš darbo profsąjungos pirmininkę, reikalingas profesinės sąjungos sutikimas.


Pasak profesinės sąjungos pirmininkės, ambasadorė jau seniai ignoruoja profesinę sąjungą ir bando su jos nariais susidoroti. Vengia pradėti derybas dėl kolektyvinės sutarties. „Nustebino švedų elgesys, juk toje šalyje yra gilios profesinių sąjungų tradicijos. Tačiau Lietuvoje elgiamasi visiškai priešingai“, – sako S.Naku.


Švedijos karalystės ambasados Vilniuje profsąjunga yra Lietuvos valstybės tarnautojų profesinės sąjungos narė. Ši profesinė sąjunga dėl darbuotojų atstovų organizacijos veiklos teisių pažeidimų jau kreipėsi į tarptautines profesinių sąjungų organizacijas, taip pat ir švedų.


www.LPSK.lt

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!