Profsąjungų konfederacija siūlys kaip kompensuoti švenčių dienas

Pasak Artūro Černiausko, Profesinių sąjungų konfederacijos pirmininko, turi būti rastas kompromisas, kad nė viena pusė neliktų nuskriausta: vieni darbuotojai neprarastų dalies atlyginimo, o kiti – poilsio dienų. A.Černiausko teigimu, tokia Darbo kodekso pataisa neturi pabloginti dalies dirbančiųjų interesų. Reikia rasti visiems darbuotojams palankų sprendimą.


Profsąjungų konfederacija nepritaria Darbo kodekso pataisos projektui, kuriuo siūloma kompensuoti su švenčių dienomis sutampančias poilsio dienas, perkeliant jas į Kalėdų švenčių laikotarpį. Profsąjungų teigimu, šioje pataisoje nėra numatyta kokia bus apmokėjimo tvarka už perkeliamas poilsio dienas.


Profesinių sąjungų pasiūlymai, kaip spręsti šį klausimą, bus pateikti Seimui bei Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai. Vienas iš siūlymų kaip kompensuoti švenčių dienas, turėtų būti darbuotojų atstovų ir darbdavių susitarimas kolektyvinėse sutartyse. Kitas siūlymas, kad už perkeliamas poilsio dienas būtų mokamas vidutinis darbo užmokestis.


Šiuo metu galiojantys teisės aktai numato, kad dirbantiesiems priklauso 13 švenčių dienų, tačiau dalis jų – vidutiniškai 4 švenčių dienos per kalendorinius metus – sutampa su poilsio dienomis, už kurias dirbantys žmonės negauna jokių kompensacijų.


www.LPSK.lt

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!