Vis dar lietuvoje dirbantis jaunimas susirūpinęs emigracija

„Prognozuojama, kad 2006 metais užsienyje dirbs per 400 tūkstančių darbingų lietuvių. Tačiau dėl skaičiavimo metodikos šie duomenys neparodo realios situacijos – iš tikrųjų emigracijos mastai kelis kartus didesni“, – teigiama laiške. Lietuvoje dirbantis jaunimas susirūpinęs, kad jaunų specialistų stygius ateityje sukels grėsmingų socialinių ir ekonominių padarinių. Be to, Lietuva, nesugebėdama išlaikyti aukštos kvalifikacijos specialistų, taps nepatraukli užsienio investuotojams.


Jaunųjų profsąjungininkų laiške tarp kitų reikalavimų siūloma atlikti tyrimą priežasčių, kodėl jaunimas išvyksta dirbti į užsienį ir imtis priemonių joms pašalinti. Taip pat reikalaujama įvesti progresinį pajamų mokestį, didinti neapmokestinamą pajamų minimumą, minimalų mėnesinį atlygį taikyti tik žemiausios kvalifikacijos darbuotojams, indeksuoti darbo užmokestį ir socialines išmokas, panaikinti pajamų, gautų ir apmokestintų užsienio valstybėje, dvigubą apmokestinimą.


 „Darbdaviai skundžiasi vienos ar kitos srities darbuotojų trūkumu, todėl būtina nuolat tirti darbo rinką ir remti trūkstamų specialistų rengimą. Valdžia turėtų skatinti darbdavius priimti praktikai atlikti besimokančius studentus mokant jiems ne mažiau nei Vyriausybės nustatytas minimalus mėnesinis atlyginimas, tokiu būdu darbdaviai patys galėtų išsiugdyti kvalifikuotus specialistus“, – tvirtina Profsąjungų konfederacijos Jaunimo centro atstovai.


„Argumentavimas, kad pakilus ekonomikai, žmonės su kapitalu grįš į Lietuvą, gali ir nepasiteisinti, nes, deja, jau greit nebebus kam tą ekonomiką kelti“, – rašoma kreipimosi pabaigoje.


Kontaktinis asmuo:
Ramunė Motiejūnaitė
Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos
Jaunimo centro koordinatorė
Tel. 8 5 2651362, 8 610 10966


Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos Jaunimo centro atviras laiškas šalies vadovams

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!